ΛΑΡΙΣΑ

Θα βρέξει αστέρια το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή

Αναλυτικά οι πληροφορίες για το φαινόμενο από το Αστεροσκοπείο Λάρισας

Ο υπέροχος έναστρος ουρανός του Αυγούστου τις επόμενες ημέρες γίνεται ακόμη πιο μαγευτικός. Όπως μας πληροφορεί το Αστεροσκοπείο Λάρισας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Επιστημών Λάρισας, στα μέσα Αυγούστου και κυρίως από τις 11 μέχρι τις 14 του μηνός, έχουμε τη γνωστή βροχή διαττόντων, τις Περσείδες.

Πρόκειται για την πιο φημισμένη και πιθανόν την πιο εύκολα και καλά παρατηρήσιμη βροχή διαττόντων, επειδή ο καιρός είναι ζεστός και άνετα κάποιος μπορεί να ξενυχτίσει έξω στο ύπαιθρο.

Το μέγιστο των Περσείδων αναμένεται φέτος να συμβεί το βράδυ του Σαββάτου 11 προς Κυριακή 12 Αυγούστου με μερικές δεκάδες διάττοντες την ώρα. Οι καταλληλότερες ώρες για την παρατήρηση του φαινομένου είναι οι πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες και πριν το χάραμα.

Για τους τυχερούς, που αυτή την εποχή απολαμβάνουν τις διακοπές τους, βρίσκονται σε κάποια σκοτεινή παραλία ή γενικότερα σε ανοικτό χώρο, μακριά από τα φώτα της πόλης και έχουν διάθεση να ξενυχτήσουν, είναι ευκαιρία να θαυμάσουν τις Περσείδες.

Για την παρατήρηση του φαινόμενου δεν χρειάζονται ιδιαίτερα όργανα ή κάποια προετοιμασία. Αρκούν μόνο τα μάτια μας και ο ουρανός να είναι καθαρός, χωρίς σύννεφα.

Τα μετέωρα των διαττόντων είναι μικρά στερεά σωμάτια με διαστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα λίγα χιλιοστά του μέτρου. Συνήθως αποτελούν τα υπολείμματα ενός κομήτη που άφησε πίσω του στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο.

Τα μετέωρα των Περσείδων προέρχονται από τον κομήτη Swift – Tuttle. Όταν όμως πλησιάσουν τη Γη, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πυρακτώνονται δημιουργώντας έτσι τις υπέροχες αναλαμπές.

Αν προεκτείνουμε τα ίχνη των τροχιών των διαττόντων θα φαίνεται σα να προέρχονται από ένα σημείο του ουράνιου θόλου (ακτινοβόλο σημείο) στον αστερισμό του Περσέα, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους Περσείδες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις