ΛΑΡΙΣΑ

Με κινητοποιήσεις απειλεί ο Κοκκινούλης για το πράσινο σκουλήκι

Δυναμική επανεμφάνιση πραγματοποίησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θανάσης Κοκκινούλης στο πλαίσιο διαμαρτυρίας αγροτών στον ΕΛΓΑ Λάρισας για τη μη αποζημίωση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι αλλά των χαλαζοχτυπημένων καλλιεργειών.

Ο κ. Κοκκινούλης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας κάνοντας λόγο για «ολική καταστροφή» στις καλλιέργειες.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως σε διαφορετική περίπτωση η κάθοδος των τρακτέρ στους δρόμους αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

ΜΕ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Περίπου 30 περίπου αγρότες το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κρατώντας κατεστραμμένα φυτά των καλλιεργειών τους από τα πράσινο σκουλήκι.

Αργότερα συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Λιόντο ενώ ζητούν άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΟΚΚΙΝOΥΛΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στις δηλώσεις του ο κ. Κοκκινούλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «η κατάσταση που βιώνουν οι βαμβακοπαραγωγοί είναι τραγική. Όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί ιδιαίτερα οι χαλαζόπληκτοι έχουν υποστεί ολική καταστροφή.

Δεν θα υπάρξει κέρδος για τους βαμβακοπαραγωγούς , ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα είναι απαράδεκτο.

Είναι η τελευταία φορά που κάνουμε παράσταση στον ΕΛΓΑ.

Πιστεύω ότι αν δεν αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά το θέμα τότε μετά την συλλογή του βαμβακιού αν υπάρξει συλλογή γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δεν θα μαζέψουν βαμβάκια πιστεύω και προτρέπω δυναμικά(ακόμα και το τρακτέρ στο δρόμο δεν υπάρχει άλλος τρόπος) να διεκδικήσουμε και να πάρουμε αυτό το οποίο δικαιούμαστε.

Δεν μπορούμε επειδή υπάρχει δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, οι αγρότες να αφήνονται στο έλεος του πράσινου σκουληκιού. Αρκετά μας βασάνισαν τόσο καιρό.”

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΣ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Χρήστος Σιδερόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα του σκουληκιού θέλοντας να καταδείξει πως πλέον δεν αποτελεί ένα περιστασιακό αλλά ένα μόνιμο φαινόμενο για τις καλλιέργειες: «Η παρουσία μας εδώ στον ΕΛΓΑ σήμερα, εξήγησε, έχει να κάνει στο ότι εδώ και 4 χρόνια έχουμε το ίδιο πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι.

Δεν αντιμετωπίζεται με τις φροντίδες και τις διαδικασίες των ψεκασμών και των φαρμάκων.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Υπάρχει απώλεια παραγωγής και εισοδήματος και πρέπει η πολιτεία να το δει από άλλη σκοπιά.

Εάν ο νόμος δεν το καλύπτει ,ο νόμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει .

Από εκεί και μετά υπάρχουν οι ζημιές της χαλαζόπτωσης σε επίπεδο νομού αλλά και της Θεσσαλίας. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να λυθούν .Υπάρχει έλλειμμα οικονομικό στους παραγωγούς και καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αυτά πρέπει να λυθούν.

Οι αγρότες είναι σε απογοήτευση γιατί πλέον δεν αντέχεται το χαμένο εισόδημα να περιμένουμε μήνες ενδεχομένως και χρόνια και θα σας πω και ένα παράδειγμα.

Το 2010 η συγκεκριμένη ζημιά του πράσινου σκουληκιού ,ενώ υποσχέθηκε η πολιτεία ότι θα πάει στα ΠΣΕΑ σήμερα ενδεχομένως σας λέω ότι δεν υπάρχει ούτε καν φάκελος καταλαβαίνετε δηλαδή την κοροϊδία της πολιτείας στο θέμα της μεγάλης ζημιάς του 2010.Εάν επαναληφθεί δεν θα το αφήσουμε να περάσει.»

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σε επιστολή του εξάλλου προς τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Μιχάλη Λιόντο, ο κ. Σιδερόπουλος σημειώνει τα εξής:

«Είμαστε στον τέταρτο χρόνο που εκτάσεις με καλλιέργεια  βαμβακιού προσβάλλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα πράσινο σκουλήκι, στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία.

Οι φροντίδες των αγροτών και οι αρκετοί ψεκασμοί που γίνονται, δεν έχουν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και υπάρχει μεγάλη οικονομική αιμορραγία από την πληρωμή των ψεκασμών, φυτοφαρμάκων και με την απώλεια παραγωγής εισοδήματος, έχει δημιουργηθεί μία πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση για τους παραγωγούς.

Φέτος προστέθηκε και η χαλαζόπτωση στο δήμο Λαρισαίων και στο δήμο Κιλελέρ όπου οι εκτάσεις που οδηγήθηκαν με προτροπή σας στην επανασπορά, είναι πλέον τεράστια εστία προσβολής από το πράσινο σκουλήκι.

Ζητάμε:

  1. Την άμεση αποζημίωση για το χαλάζι, την επανασπορά και ότι προβλέπει η διαδικασία για το χαμένο εισόδημα.
  2. Ο νόμος του ΕΛΓΑ δε συμπεριλαμβάνει την κάλυψη της προσβολής από το πράσινο σκουλήκι. Επειδή πλέον επί τέσσερα έτη έχουμε το ίδιο πρόβλημα, ζητάμε να αναγνωριστεί ως ζημιογόνο αίτιο αφού πλέον είναι δεδομένο ότι υπάρχει ασφάλιστρο από τους παραγωγούς για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
  3. Το 2010 υπέστησαν ζημιές οι καλλιέργειες των παραγωγών από το πράσινο σκουλήκι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί από τα ΠΣΕΑ. Ζητούμε ενημέρωση για το εν λόγω ζήτημα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στεφανία Μακρή / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις