ΕΛΛΑΔΑ

Σε πανεπιστήμια της ανατολικής Ευρώπης στρέφονται οι νέοι Έλληνες

Αιτία η τεράστια αύξηση των διδάκτρων στα Βρετανικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο

Στα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Ευρώπης στρέφονται οι απόφοιτοι λυκείων που δεν εισήχθησαν σε ελληνικά ΑΕΙ. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων που θα ισχύσει στα Αγγλικά Πανεπιστήμια από Σεπτέμβρη, οδηγούν τους φοιτητές σε σχολές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Οι χώρες στις οποίες απευθύνονται οι Έλληνες φοιτητές, είναι κυρίως η Ρουμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Λιθουανία κι αυτό γιατί το κόστος για τα δίδακτρα και τη διαβίωση είναι σαφώς μικρότερο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού ή ακόμα και περιοχών της Ελλάδας.

Τα πανεπιστήμια αυτά είναι αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και οι σχολές που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις είναι οι πολυτεχνικές, οικονομικές, Ιατρικές και παιδαγωγικές. Ειδικά στον τομέα της Ιατρικής, οι σπουδές στο εξωτερικό απαλλάσσουν το φοιτητή από το να περιμένει 4-5 χρόνια στην Ελλάδα πριν πάει στο εξωτερικό για να πάρει ειδικότητα, ενώ θα έχει σίγουρα καλύτερο μισθό, απ’ ότι θα είχε αν έμενε εδώ.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις υπόλοιπες σχολές, αφού το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί είναι αρκετά οργανωμένο ώστε οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε φυσιολογικά χρονικά πλαίσια.

Πέρα όμως από τα πλεονεκτήματα των σχολών αυτών, ο κύριος λόγος που οι ελληνικές οικογένειες επιλέγουν την Ανατολική Ευρώπη για σπουδές, είναι γιατί το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο ακόμη κι από της χώρας μας.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις