ΚΟΣΜΟΣ

Εκτέλεσαν κατάδικο που έπασχε από νοητική υστέρηση

Απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές των δικηγόρων του από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ο Μάρβιν Ουίλσον, ένας 54χρονος Αφροαμερικανός, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1998, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο Τέξας παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί με νοητική υστέρηση.

Λίγο πριν την εκτέλεση, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε απορρίψει την τελευταία προσφυγή των δικηγόρων του.

Η εκτέλεση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αιφνιδιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Το 2004 είχε διαγνωστεί ελαφρά νοητική υστέρηση στον Ουίλσον. Η Διεθνής Αμνηστία θυμίζει ότι ο κατηγορούμενος είχε δείκτη νοημοσύνης 61.

Πριν από την εκτέλεσή του, ο Ουίλσον αποχαιρέτησε τα μέλη της οικογένειάς του, λέγοντας ότι τους αγαπά όλους και ότι είναι έτοιμος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση βαρυποινιτών με νοητική υστέρηση, καθώς λόγω της παθολογικής τους κατάστασης, η τιμωρία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί «αυθαίρετη εκτέλεση».

Ωστόσο το Δικαστήριο δεν έδωσε ακριβή ορισμό της νοητικής υστέρησης, αφήνοντας σε κάθε πολιτεία να ορίσει τους όρους που καθορίζουν τη νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο Τέξας, ο Ουίλσον δεν έπασχε από νοητική υστέρηση.

Στις 18 Ιουλίου, ο 34χρονος Αφροαμερικανός Γιοκάμον Χερν εκτελέστηκε στο Τέξας παρά τα τεκμήρια για τις νοητικές διαταραχές που είχε από την παιδική του ηλικία και τις πολλές διαμαρτυρίες των Διεθνούς Αμνηστίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα, στη Τζόρτζια η εκτέλεση ενός βαρυποινίτη με νοητική υστέρηση ανεστάλη δύο ώρες πριν, λόγω μιας αλλαγής της διαδικασίας χορήγησης της θανατηφόρας ένεσης.

Μετά την επαναφορά της εσχάτης των ποινών το 1976 με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το Τέξας έχει εκτελέσει 500 βαρυποινίτες, τουλάχιστον το ένα τρίτο των εκτελέσεων στις ΗΠΑ.

Η εκτέλεση του Ουίλσον είναι η έβδομη κατά σειρά φέτος στην πολιτεία.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις