ΛΑΡΙΣΑ

Αδιάθετα στα ψυγεία τα μήλα της Αγιάς

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι μηλοπαραγωγοί

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι μηλοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς περιμένοντας με μεγάλη αγωνία – αφού από την εξέλιξη αυτού του ζητήματος εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος το εισόδημά τους – την έγκριση ή μη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεκριμένου αγροχημικού φυτοφαρμάκου, με βασική δραστική ουσία τη διφαινυλαμίνη, που αποδεδειγμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους από την πολύχρονη χρήση του, βοηθά τα μέγιστα στην καλή συντήρηση των μήλων της ποικιλίας Granny Smith, των γνωστών σε όλους ξινών πράσινων, ενός διατροφικού προϊόντος με πολύ μεγάλη εξαγωγική σημασία για την περιοχή και τη χώρα μας.

Συντήρηση, η οποία, δυστυχώς, δεν επετεύχθη πέρυσι, όταν οι παραγωγοί εξαναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δύο άλλα σκευάσματα, τα αποτελέσματα των οποίων μόνον ως τραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Εξαναγκασμός, βεβαίως, ο οποίος προήλθε από την απαγόρευση από το υπουργείο του επί χρόνια χρησιμοποιούμενου αξιόπιστου φυτοφαρμάκου διφαινυλαμίνης και της προτεινόμενης αντικατάστασής του από τα δύο νέα που εν τέλει χρησιμοποιήθηκαν.

«Τα δύο μέσα που χρησιμοποιήθηκαν την περσινή χρονιά για την αντιμετώπιση του καφετιάσματος των μήλων αποδείχθηκαν κατά γενική ομολογία αναποτελεσματικά» μας λέει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Σοφολόγης και συνεχίζει :

«Πολύ μεγάλες ποσότητες μήλων καταστράφηκαν αφού και τα δύο μέσα αντιμετώπισης δρουν συνεργιστικά και δεν αντιμετωπίζουν άμεσα το καφέτιασμα. «Αυτός ήταν και ο λόγος» τονίζει ο κ. Σοφολόγης «που τα αντίστοιχα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης των κρατών Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας τους καλοκαιρινούς μήνες της περσινής χρονιάς εφάρμοσαν τον Κοινοτικό Κανονισμό χωρίς να αφήσουν τους αγρότες τους να προβούν σε δοκιμές και υποθέσεις στη μετασυλλεκτική διαχείριση και το πιθανό καφέτιασμα των μηλοειδών τους.

Προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως δεν υπήρξε απάντηση στο αίτημα Ομάδας Παραγωγών της περιοχής μας στις 30/8/2011, καθώς και σε αντίστοιχο αίτημα του Α.Σ. Ζαγοράς, προς στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για να προχωρήσει στην κατ’ εξαίρεση έγκριση χρήσης (120 ημερών) της διφαινυλαμίνης.

Μάλιστα επιλεκτικά ο νόμος εφαρμόσθηκε στις 19/03/2012 σε αιτήματα συνεταιριστικών οργανώσεων στις περιοχές Ημαθίας, Πέλλας (σε άλλες, βέβαια, περιπτώσεις φυτοπροστασίας), ενώ την επόμενη εβδομάδα, στη Γιορτή Κιλελέρ, ο κ. Δριβελέγκας δήλωνε σε διαμαρτυρόμενους Αγιώτες μηλοκαλλιεργητές πως δεν υπογράφει κατ’ εξαίρεση αιτήματα!

Στη συνέχεια, και μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, ο νόμος άρχισε να εφαρμόζεται με υπογραφές του απελθόντος προ ολίγων ημερών γενικού γραμματέα κ. Κανελλόπουλου σε περιπτώσεις όπως στις 14/6 σε αιτήματα συνεταιριστικών οργανώσεων Μεσσηνίας, Κρήτης, Κορινθίας και Αττικής, καθώς και του πράσινου σκουληκιού του βαμβακιού στις 6/7 και στις 11/7 στα αιτήματα της ΕΑΣ Ροδόπης και Λάρισας αντίστοιχα, καθώς και στην ΕΑΣ Καβάλας για την καλλιέργεια του ρυζιού κ.α.

Η σημαντικότερη, όμως, των περιπτώσεων από τις κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις στη χώρα μας, που επιβάλλει επιτακτική την ανάγκη για άμεση υπογραφή τις επόμενες μέρες, αποτελεί η κατ’ εξαίρεση έγκριση χρήσης της διαφαινυλαμίνης, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν υπάρχει μέσο που να αντιμετωπίζει άμεσα το καφέτιασμα των μήλων».

Οψόμεθα, λοιπόν, και καλή σοδειά στους Αγιώτες μηλοπαραγωγούς κατά την περίοδο συγκομιδής που ξεκινά με τις πρώιμες ποικιλίες στα τέλη του μηνός και ολοκληρώνεται στις αρχές Νοεμβρίου…

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Νίκος Γουργιώτης)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις