ΛΑΡΙΣΑ

Στη διάθεση της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας 8 επιπλέον νεκροτόμοι

Επιλύεται ένα μείζον πρόβλημα με απόφαση του αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας

Στη διάθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας βρίσκονται πλέον οκτώ νεκροτόμοι των νοσοκομείων της Λάρισας, με απόφαση του αναπληρωτή διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Αθαν. Τσάτσου.

Οι οκτώ νεκροτόμοι (πέντε του Πανεπιστημιακού και άλλοι τρεις του Γενικού Νοσοκομείου) διατίθενται στην Ιατροδικαστική προκειμένου να αμβλυνθεί το άθλιο φαινόμενο, να μην λειτουργεί η Ιατροδικαστική όταν η μοναδική νεκροτόμος της Υπηρεσίας για ευνόητους λόγους πρέπει να βρίσκεται σε άδεια, με αποτέλεσμα σοροί εκλιπόντων από όλη τη Θεσσαλία να μεταφέρονται σε άλλες Υπηρεσίες της χώρας (Κοζάνη, Θεσσαλονίκη κ.ά.) για τις νεκροτομές, διαδικασία που επιβάλλεται ως προς την αναζήτηση της αιτίας θανάτου, μετά από τροχαία δυστυχήματα, εγκληματικές ενέργειες κ.ά.

Όταν η μοναδική νεκροτόμος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας λαμβάνει την άδειά της, τότε το φαινόμενο οξύνεται προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους συγγενείς των εκλιπόντων που εκτός από τη συναισθηματική φόρτιση για την απώλεια του συγγενικού τους προσώπου πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου.

Το φαινόμενο της υπολειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας (σ.σ. όταν απουσιάζει η νεκροτόμος) επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια, όπως εδώ και χρόνια εργάζονται νεκροτόμοι στα δυο νοσοκομεία Λάρισας οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, αφού πρόκειται για υπηρεσίες δυο διαφορετικών υπουργείων, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο του νεκροτόμου… παραμένει το ίδιο και παρά το γεγονός ότι το νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής φιλοξενείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας!

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ τα νοσοκομεία υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας με το κωμικοτραγικό αποτέλεσμα, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία – απούσης της νεκροτόμου – να μην εκτελεί νεκροτομές και να ταλαιπωρούνται συμπολίτες, όταν τα δυο νοσοκομεία διαθέτουν οκτώ νεκροτόμους, όπως προκύπτει από το έγγραφο της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας.

Οι σχετικά πρόσφατες αντιδράσεις συμπολιτών, μετά από απίστευτη ταλαιπωρία, προκάλεσαν τις παρεμβάσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού, του αναπλ. διοικητή της 5ης ΥΠΕ Αθαν. Τσάτσου, του αναπλ. διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων Λάρισας Κων. Καραμπάτσα, προς τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και προς τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Κων. Καραγκούνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα.

Η δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσληψη ενός ακόμη νεκροτόμου μέσω ΑΣΕΠ θα επιλύσει το πρόβλημα αλλά στην πραγματικότητα, με αφορμή και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, είναι αμφίβολο εάν και πότε θα γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Η παρέμβαση του κ. Τσάτσου, όπως σημειώνεται και στο σχετικό έγγραφο αφορά στην «αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νομού Λάρισας, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής της σε ανθρώπινο δυναμικό, όταν παρίσταται ανάγκη, δύναται να διατίθεται προσωπικό κλάδου ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού (ειδικότητας Νεκροτόμου) από τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία της Λάρισας».

Η διάθεση των νεκροτόμων, καταλήγει ο κ. Τσάτσος «δύναται να πραγματοποιείται στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών μας και με στόχο την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Η εξέλιξη θα αμβλύνει το κοινωνικό αυτό πρόβλημα με την απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση, τα δυο εμπλεκόμενα υπουργεία να έρθουν επιτέλους σε μεταξύ τους συνεννόηση, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις του προβλήματος και, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατική δυστοκία, να αποσπάσουν νεκροτόμους των δυο νοσοκομείων για το απαραίτητο εκείνο διάστημα όπου η νεκροτόμος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, απαιτείται να απουσιάζει.

(Εφημερίδα «Ελευθερία»/ Ρεπορτάζ Βαγγέλης Κακάρας) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις