ΛΑΡΙΣΑ

Σε δεινή θέση εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ζητάει με επιστολή του ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας

Την παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία έκτακτης αποζημίωσης των πληγέντων από το πράσινο σκουλήκι βαμβακοπαραγωγών του Δήμου Κιλελέρ ζητά ο δήμαρχος, κ. Ρίζος Κομήτσας.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη και τον Αν. Υπουργό, κ. Μ. Χαρακόπουλο, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές του νομού Λάρισας και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ο δήμαρχος Κιλελέρ ζητά, επίσης, να δοθεί, άμεσα, μία προκαταβολή της αποζημίωσης στους σιτοπαραγωγούς του Δήμου, που επλήγησαν από τη θεομηνία της 26ης Μαΐου, όπως και να καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων για την κάλυψη του κόστους επανασποράς στους βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής.

Συνάμα, τονίζει ότι πρέπει να αρθεί το πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, για τους πληγέντες από το πράσινο σκουλήκι βαμβακοπαραγωγούς.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής του κ. Κομήτσα έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί στο Δήμο Κιλελέρ των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, καθώς προσεβλήθησαν από το πράσινο σκουλήκι σε ένα από τα πλέον κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης των φυτών, αυτό της ανθοφορίας.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού παρά την έγκαιρη παρέμβασή τους, καθ’ υπόδειξη των γεωπόνων της περιοχής, με τη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, δεν κατέστη δυνατή η εξόντωση του πράσινου σκουληκιού, το οποίο εμφανίστηκε σε δύο γενιές κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και προξένησε μεγάλες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στις καλλιέργειες.

Δυστυχώς, πολλοί εκ των πληγέντων παραγωγών στην επικράτεια του Δήμου Κιλελέρ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της προσβολής των καλλιεργειών τους από το πράσινο σκουλήκι για δεύτερη ή ακόμη και τρίτη συνεχή χρονιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, πλέον, με οικονομική καταστροφή, εάν η πολιτεία δεν σταθεί, εμπράκτως, στο πλευρό τους και δεν μεριμνήσει για την άμεση και δίκαιη αποζημίωσή τους για τις απώλειες στη φετινή τους παραγωγή.

Θα πρέπει να επισημάνουμε, δε, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καλλιεργειών βαμβακιού όπου το πράσινο σκουλήκι προξένησε και τις σημαντικότερες ζημιές, αφορά σε χωράφια τα οποία και επανασπάρθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, μετά από προτροπή του υπηρεσιακού μηχανισμού του ΕΛΓΑ, καθώς τα φυτά είχαν υποστεί καθολική καταστροφή από τη σφοδρή χαλαζόπτωση – θεομηνία της 26ης Μαΐου 2012.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αγρότες επωμίσθηκαν το αυξημένο κόστος για την επανασπορά και την επανάληψη της αναγκαίας καλλιεργητικής φροντίδας στα χωράφια τους ( προετοιμασία σποράς, σπορά, λίπανση, άρδευση κλπ.) αλλά μετά και την προσβολή των φυτών από το πράσινο σκουλήκι, βρίσκονται σε απόγνωση και δηλώνουν ότι δίχως την αρωγή της πολιτείας, δε θα είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν το κόστος παραγωγής τους και να ξανακαλλιεργήσουν τη γη τους την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Στην ίδια, απελπιστική κατάσταση βρίσκονται και οι σιτοπαραγωγοί της περιοχής μας, οι οποίοι επλήγησαν από τη θεομηνία της 26ης Μαΐου με αποτέλεσμα η φετινή σοδειά τους να υποστεί σημαντική ζημιά. Παρά, μάλιστα, τις διαβεβαιώσεις της τότε ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ περί άμεσης καταβολής ενός ποσού έναντι της τελικής αποζημίωσης, για την ταχεία οικονομική αρωγή των πληγέντων από τη θεομηνία σιτοπαραγωγών και της αποζημίωσης για την επανασπορά στους βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου Κιλελέρ, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έγινε, αν και ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών

Κύριε Υπουργέ

Για να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή εκατοντάδων βαμβακοκαλλιεργητών και σιτοκαλλιεργητών του Δήμου Κιλελέρ, σας καλούμε να αναλάβετε προσωπική πρωτοβουλία ώστε:

α. να αρθεί το πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι από τους αγρότες, που υπέστησαν ζημιές, λόγω του πράσινου σκουληκιού, στην περιοχή μας,

β. να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ για τη δρομολόγηση της διαδικασίας έκτακτης αποζημίωσης των πληγέντων από το σκουλήκι αγροτών μας,

γ. να καταβληθεί, εντός των επόμενων ημερών, ένα χρηματικό ποσό ως προκαταβολή επί του συνόλου της αποζημίωσης που δικαιούνται οι πληγέντες από τη χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου σιτοπαραγωγοί, όπως και να καταβληθεί η αποζημίωση της επανασποράς στους βαμβακοπαραγωγούς των Δημοτικών Ενοτήτων Νίκαιας και Πλατυκάμπου του Δήμου Κιλελέρ, για την οικονομική ανακούφισή τους».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις