Ψησταριές και μπάρμπεκιου απειλούν τον Όλυμπο

Δημοσιεύθηκε στις: 6 Αυγούστου 2012, 10:42

Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο δήμαρχος Δίου

Την περιφρούρηση του Ολύμπου από φωτιές που ανάβουν επισκέπτες του βουνού αλλά και την προστασία της υγείας των κατοίκων του Λιτοχώρου λόγω ανεξέλεγκτης χρήσης τρεχούμενων υδάτων από τουρίστες, ζητά ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, με επιστολή που απέστειλε προς τον φορέα διαχείρισης εθνικού δρυμού Ολύμπου.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος αναφέρει ότι για τα θέματα αυτά εκ μέρους του δήμου υπήρξαν και προφορικές παρατηρήσεις προς τον φορέα εθνικού δρυμού Ολύμπου αλλά μέχρι στιγμής τα εν λόγω προβλήματα συνεχίζονται. Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γ. Παπαθανασίου προς τον φορέα εθνικού δρυμού Ολύμπου έχει ως εξής:

«Κύριοι, απευθυνόμαστε γραπτώς αυτή τη φορά για το πρόβλημα που υπάρχει ιδίως τους θερινούς μήνες στον Όλυμπο και κυρίως στην περιοχή του Παλιού Μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ανεξέλεγκτη προσέλευση επισκεπτών σε μια περιοχή όπου κυλάνε νερά με τα οποία υδρεύεται το Λιτόχωρο, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Φτάσανε πλέον σε σημείο κάποιοι εκ των επισκεπτών να κολυμπάνε και να πλένονται στα νερά του ποταμού. Επιπρόσθετα, ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο υπαίθριο μπάρμπεκιου με φορητές ψησταριές που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές οποιαδήποτε στιγμή. Ιδίως αυτή την εποχή με την έντονη ξηρασία ο Όλυμπος θυμίζει μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Ο Δήμος, αν και δεν έχει ουδεμία ευθύνη για τον εθνικό δρυμό, κάθε μέρα στέλνει υπάλληλό του για να επιτηρεί την περιοχή, ο οποίος όμως ούτε επαρκεί αλλά ούτε μπορεί να εξαναγκάσει τους επισκέπτες να απομακρυνθούν. Είναι πλέον καιρός ο φορέας διαχείρισης του εθνικού δρυμού Ολύμπου να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει για τα αυτονόητα, δηλαδή την περιφρούρηση του Ολύμπου αλλά και την υγεία των κατοίκων του Λιτοχώρου».

(Εφημερίδα «Ελευθερία»)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ