Η «κόκα των φτωχών» κάνει θραύση στις «πιάτσες» της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε στις: 6 Αυγούστου 2012, 13:20

Το σίσα είναι ένα νέο και πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό

Ένα νέο και πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό, κάνει θραύση στις πιάτσες της Αθήνας, αφού παρασκευάζεται εύκολα και κυκλοφορεί σε πολύ χαμηλή τιμή, γεγονός που του έχει αποδώσει τον όνομα «η κόκα των φτωχών».

Το Σίσα προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στους χρήστες, αλλά και μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ακόμα και στον γενικό πληθυσμό.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, η οποία παρασκευάζεται από την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες, όπως αιθανόλη, αιθυλική αλκοόλη, ακόμα και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων ή χλωρίνη! Το «σίσα» πωλείται στην τιμή των 2-3 ευρώ για κάθε δόση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι χρήστες να στρέφονται σε αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η λέξη «Shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί και είναι ο κοινός όρος για τον ναργιλέ στις αραβικές χώρες, από τις οποίες προέρχεται το συγκεκριμένο ναρκωτικό.

Στην Ελλάδα κατασκευάζεται και διακινείται από συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες (οι γνώμες είναι αντιφατικές και κάνουν λόγο κυρίως για Ρώσους, Αφρικανούς ή Κούρδους), ενώ παρασκευάζεται σε ειδικά εργαστήρια. Τα παραπάνω στοιχεία ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους, σε έξι δείγματα κατασχεθείσας ουσίας στην περιοχή των Εξαρχείων, αποδείχθηκε πως πρόκειται για μεθαμφεταμίνη σε κρυσταλλική μορφή.

Πρόκειται δηλαδή για μια συνθετική ουσία, που είναι εύκολο να παρασκευαστεί σε τοπικά εργαστήρια, απαλλαγμένη από το κόστος παραγωγής των φυσικών ουσιών και τις δυσκολίες εισαγωγής ή εξαγωγής της. Ωστόσο, υπάρχει δυσκολία ανίχνευσης των ουσιών, που περιλαμβάνει.

Το σίσα έχει διεγερτική δράση, προκαλεί απώλεια βάρους, αϋπνία, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης έχουν καταγραφεί θάνατοι που ενδέχεται να συνδέονται με το σίσα.

Τους ερευνητές απασχολεί επίσης και η ενδεχόμενη σύνδεση του σίσα με την πρόσφατη αύξηση της μόλυνσης των χρηστών από τον ιό HIV. Εάν επιβεβαιωθεί η σύνδεση αυτή, τότε το σίσα λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα για το γενικό πληθυσμό.

(iefimerida.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ