ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πολύ καλή η παραγωγή μήλου φέτος στη Μαγνησία

Αναμένεται μείωση της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης

Πολύ καλή παραγωγή μήλου αναμένεται φέτος στη Μαγνησία, με τις τιμές να εκτιμούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι η φετινή πορεία του ελληνικού μήλου θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά όπου λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται μείωση της ζήτησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανάφερε ο κ. Αναστάσιος Ψοφογιώργος, διευθυντής ΕΑΣ Πηλίου και Β. Σποράδων παρόλο που ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για την παραγωγή δεν έχουμε, γνωρίζουμε ότι είναι μια καλή παραγωγή. Για την ώρα η καλλιέργεια από άποψη ποιότητας προχωράει ικανοποιητικά. Βέβαια όπως κάθε χρόνο η παραγωγή μήλου στις Β. Σποράδες είναι λιγότερη σε σχέση με την παραγωγή του Ανατολικού Πηλίου.

Συνολικά όμως η ελληνική παραγωγή ίσως να είναι και λίγο αυξημένη σε σχέση με πέρσι αφού είχαμε σχετικά λίγες ζημιές από χαλαζοπτώσεις. Τα μήλα εξελίσσονται καλά από πλευράς ποιότητας και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές σε επίπεδα ικανοποιητικά για τον καταναλωτή», τόνισε ο κ. Ψοφογιώργος.

Σύμφωνα με τον κ. Ψοφογιώργο υπήρχαν σημαντικές καταστροφές παραγωγής μήλων στις περιοχές του Αγίου Λαυρέντιου και στην περιοχή της Δράκειας, λόγω χαλαζόπτωσης, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί μεγάλο ποσοστό της παραγωγής, ωστόσο για αυτήν την καταστροφή γίνεται μια προσπάθεια για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η ζημίες λόγω χαλαζόπτωσης σημειώθηκαν μόνο στα δύο χωριά, ενώ στο υπόλοιπο Ανατολικό Πήλιο, η παραγωγή αναμένεται πάρα πολύ καλή από πλευράς ποιότητας. Όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς, αν δεν υπάρξουν προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες η συνολική παραγωγή μήλων στην περιοχή μας θα κυμανθεί μεταξύ των 10.500.000 με 12.000.000 κιλά.

Στην Ελλάδα, πάντως όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου, η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στους 300.000 τόνους και ένα μερίδιο της αγοράς το έχουν κερδίσει οι νέες ποικιλίες (fuji, pink lady κ.α.) εις βάρος των κλασσικών ελληνικών ποικιλιών.

Εξάλλου όπως επισημαίνει ο Διευθυντής της ΕΑΣ Πηλίου-Β. Σποράδων κ. Αναστάσιος Ψοφογιώργος, υπήρξε πολύ καλή παραγωγή και για τα κυδώνια όπως και για τα φιρίκια.

Στην παραγωγή αχλαδιών, σύμφωνα με τον κ. Ψοφογιώργο, παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία, λόγω των ασθενειών που παρουσιάζει το δέντρο αλλά και λόγω του μεγάλου κόστους στην καλλιέργεια αχλαδιών.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις