ΛΑΡΙΣΑ

Επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες

Τεράστια προβλήματα στο Σαραντάπορο και το Λιβάδι

Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες δεκάδες αγρότες της Ελασσόνας, κυρίως στα χωριά Σαραντάπορο και Λιβάδι καθώς σημειώνονται συνεχείς επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες, κυρίως σε καλαμπόκια, με την Πολιτεία να δηλώνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει το θέμα.

Οι Ελασσονίτες τρομοκρατημένοι κάνουν λόγο ακόμη και για εκούσιες επιθέσεις της αγέλης των ζώων εναντίων τους, ενώ πριν από λίγες μέρες τα κοπάδια των αγριογούρουνων προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα. Η επίθεση των αγριογούρουνων κατά αγροτών σημειώθηκε εκούσια, αφού η αγέλη των ζώων στο πέρασμά τους παρασέρνει τα πάντα και δύο παραγωγοί γλίτωσαν ως εκ θαύματος, ενώ κάποιο βράδυ ΙΧ έπεσε πάνω τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα ορισμένα αγριογούρουνα και το όχημα να υποστεί υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών της περιοχής στην «Ε» «το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ομάδες αγριογούρουνων (από 20-50 μαζί) κυρίως τη νύχτα κατεβαίνουν από το βουνά στις καλαμποκιές προς εξεύρεση τροφής και στη μανία τους κυριολεκτικά καταστρέφουν τα πάντα και αυτή την περίοδο τα καλαμπόκια. Μάλιστα το ένστικτό τους τα οδηγεί να δημιουργούν περάσματα από την εξωτερική πλευρά του χωραφιού με το καλαμπόκι, χωρίς αυτά να διακρίνονται.

Εισέρχονται στο εσωτερικό της καλλιέργειας και δημιουργούν «φωλιές» που ξεπερνούν το στρέμμα η καθεμιά. Εκεί τα ζώα με την ησυχία τους και χωρίς να γίνονται αντιληπτά τρώνε τα καλαμπόκια μην αφήνοντας ούτε ένα σπυρί. Οι παραγωγοί στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τα αγριογούρουνα περιέφραξαν τις καλλιέργειες με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα ώστε όταν το ζώο ακουμπήσει πάνω να κεραυνοβοληθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα, να φοβηθεί και να απομακρυνθεί.

Δυστυχώς όμως με την πάροδο των ημερών και μετά τον πρώτο φόβο τα αγριογούρουνα κατορθώνουν να αποφεύγουν ακόμα και ηλεκτροφόρα σύρματα και να εισέρχονται και πάλι στο εσωτερικό του χωραφιού και να τρώνε ανενόχλητα τα καλαμπόκια.

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ»

Οι πληγέντες αγρότες έχουν απευθυνθεί τόσο στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν, όσο και στο Δασαρχείο για να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης της επίθεσης των αγριογούρουνων, χωρίς ωστόσο θετικές απαντήσεις, ενώ αρκετοί εξ αυτών δηλώνουν «προβληματισμένοι για το αν θα ξανασπείρουν». Σύμφωνα με καταγγελίες των Ελασσονιτών παραγωγών «έχουμε ζητήσει από το Δασαρχείο να μας επιτρέψει να πυροβολούμε για εκφοβισμό στον αέρα αλλά μας το απαγόρευσαν.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές που προκαλούν στην παραγωγή μας, η Περιφέρειας πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μεις βλέπουμε την περιουσία μας να καταστρέφεται και να μην νοιάζεται κανείς. Παλιά τα ζώα που προκαλούσαν τέτοιες ζημιές τα επικήρυσσαν. Τώρα ούτε μεθόδους εκφοβισμού μας επιτρέπουν να υιοθετήσουμε».

Οι Ελασσονίτες δηλώνουν ανήσυχοι για τις επόμενες μέρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κοπάδια αγριογούρουνων που επέδρασαν σε καλλιέργειες στον Τύρναβο αρχίζουν να ανηφορίζουν προς την περιοχή τους, από Αργυροπούλι προς Φλάμπουρο, αφού οι εκεί αγρότες προχώρησαν σε ενσίρωση του καλαμποκιού και για τα ζώα δεν υπάρχει πλέον τροφή.

Να σημειωθεί πως πριν από λίγες μέρες ανάλογες επιθέσεις αγριογούρουνων είχαν σημειωθεί κατά καλλιεργειών στο Νέο Μοναστήρι του δήμου Κιλελέρ, ενώ χρόνο με τον χρόνο τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάζονται προς απογοήτευση των αγροτών και προς μεγάλη χαρά των κυνηγών, οι οποίοι όμως μπορούν να τα βάλουν στο στόχαστρο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Γιώργος Ρούστας) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις