ΛΑΡΙΣΑ

«Έγκλημα της κυβέρνησης η δωρεά της ΑΤΕ στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς»

Συνέντευξη τύπου στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας που τόνισαν ότι θα ακυρώσουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη

«Ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε και θα ακυρώσουμε αυτές τις εγκληματικές πράξεις», τόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε για την παραχώρηση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Πειραιώς, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής.

Ο κ. Γελαλής, χρησιμοποιώντας πολύ υψηλούς τόνους στην κριτική του, ανέφερε ότι «η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, συνεχίζει ακάθεκτη, το εντεταλμένο έργο που έχει αναλάβει. Δηλαδή, την πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, της οικονομίας και του κράτους.

Το πρόσφατο «κατόρθωμά» της είναι η δωρεά της ΑΤΕ στον όμιλο της Πειραιώς και μάλιστα με αμοιβή. Η τράπεζα Πειραιώς, εκτός από τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία  της ΑΤΕ που θα παραλάβει, θα αμειφθεί από την κυβέρνηση συνολικά με 13,3  δις ευρώ (6,67 δις η διαφορά ενεργητικού-παθητικού,   4,7 δις που έχει πάρει προκαταβολικά  και  1,5 με 2 δις  για να πιαστεί ο στόχος της κεφαλαιακής επάρκειας).

Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση και να ενισχύσει την ΑΤΕ με 4,3 δις €, όπως είχε υποσχεθεί και όπως κάνει στις ιδιωτικές τράπεζες, η τρόικα εσωτερικού,   θα πληρώσει τους επιχειρηματίες της Πειραιώς για να δεχθούν να αγοράσουν την ΑΤΕ !!! Αυτό το δωράκι το ονομάζουν διαφορά παθητικού και ενεργητικού της ΑΤΕ.

Ο κ. Προβόπουλος και τα ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ισχυρίζονται ότι ή θα έπρεπε το δημόσιο να ενισχύσει την ΑΤΕ με 10 δις € ή να την κλείσει. Τούτο, αποτελεί μέγιστο ψέμα, γιατί  μέχρι σήμερα, προέβαλαν άλλους ισχυρισμούς, όπως ότι η τράπεζα δεν πρότεινε σχέδιο για  την κάλυψη της κεφαλαιακής της επάρκειας  ή ότι ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το κράτος,  δεν έχει τα κεφάλαια για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

Ο τελευταίος ισχυρισμός είναι εντελώς αναληθής, διότι  ο κ. Σάλλας και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπεί, θα  λάβουν από το ελληνικό δημόσιο εκτός των 6,67 δις € και τα 17,5 δις €  πριν την εφαρμογή του psi, των καταθέσεων της αγροτικής, οι οποίες θα περάσουν στην Πειραιώς .

Η δωρεά της Αγροτικής  Τράπεζας, είναι το μέγιστο έγκλημα κατά της αγροτιάς. Οι υποθηκευμένες/προσημειωμένες αγροτικές εκτάσεις, θα περάσουν στα χέρια μιας ιδιωτικής τράπεζας,  που θα μπορεί να μεταβιβάζει, τις απαιτήσεις σε αυτές καθώς και τις υποχρεώσεις των αγροτών, ανεξέλεγκτα.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όπου η αύξηση της αγροτικο-κτηνοτροφικής παραγωγής είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας, οι αγρότες θα χάσουν ένα από τα βασικά στηρίγματα τους. Η γεωργική και η κτηνοτροφική δραστηριότητα θα  κατευθύνεται , σε  παραγωγές που θα είναι πιο κερδοφόρες για την τράπεζα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η αγροτοδιατροφική  λειτουργία  του ελληνικού λαού.

Σε αυτό το έγκλημα, η κυβερνητική τριανδρία, θα μας βρει απέναντι της, μαζί με τους αγρότες, τους εργαζόμενους της ΑΤΕ  που είναι βορά  του εκκαθαριστή ή της Πειραιώς και  όλο τον ελληνικό λαό.

Ως κυβέρνηση της αριστεράς, θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε και θα ακυρώσουμε αυτές τις εγκληματικές πράξεις», κατέληξε ο κ. Γελαλής.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΝ Νίκος Παπαδόπουλος, αφού υπενθύμισε μια δήλωση του νυν πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μόλις στις 14 Ιουνίου 2012 ότι η Αγροτική Τράπεζα θα πρέπει να είναι η δημόσιος τραπεζικός πυλώνας του συστήματος, τόνισε ότι «ειδικά στην επαρχία και ειδικότερα στο θεσσαλικό κάμπο το 90 % περίπου των σπιτιών, των χωραφιών αλλά και των δανείων των αγροτών είναι σήμερα υποθηκευμένα στην ΑΤΕ, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για το άμεσο μέλλον».

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ακόμα και αν ο Αύγουστος, λόγω της κορύφωσης των αγροτικών εργασιών, δεν προσφέρεται για κινητοποιήσεις, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με κόμματα, φορείς και υπαλλήλους στην ΑΤΕ, ώστε η συγκεκριμένη εξέλιξη να αποφευχθεί και να επιστρέψει η Αγροτική τράπεζα στο δημόσιο.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστη και το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νέστορας Αντωνίου.

(newsroom onlarissa.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις