ΛΑΡΙΣΑ

«Προ των πυλών η κατάρρευση στην υγεία» λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας

Συμπεράσματα εξόχως δυσάρεστα πραγματοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας από τις επαφές φορέων της υγείας με την νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Μετά από τις συναντήσεις του ΠΙΣ και της ΟΕΝΓΕ αλλά και άλλων ιατρικών φορέων,  με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο ΙΣΛ, εκτιμώντας συνολικά την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, διαπιστώνει τα ακόλουθα:

  1. Η κατάρρευση του Συστήματος Υγείας, Δημόσιου και Ιδιωτικού, είναι προ των πυλών.
  2. Ο ΕΟΠΥΥ, βουλιάζει στα χρέη του (περίπου 5 δις ευρώ παλιά και νέα), χωρίς παράλληλα να μπορεί να σταθεροποιήσει την χρηματοδότησή του, λόγω κακού αρχικού σχεδιασμού, αλλά κυρίως λόγω μείωσης της εισροής των εισφορών, αποτέλεσμα φυσικά του νέου εργασιακού καθεστώτος και εκτόξευσης της ανεργίας.
  3. Τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας, «στενάζουν» κάτω απ’ την βαριά υποχρηματοδότηση-υποστελέχωση και αρκετά  κινδυνεύουν με λουκέτο.
  4. Υπάρχει σταδιακή και σταθερή μετακύλιση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις πλάτες των ασφαλισμένων, οι αντοχές των οποίων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ασφάλειας για την επιβίωσή τους.
  5. Οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καθώς και οι αμοιβές τους, καθημερινά χειροτερεύουν. Οι συντάξεις μας είναι στον αέρα.
  6. Οι διορισμένες διοικήσεις των δημόσιων δομών υγείας, με το πρόσχημα του «συμμαζέματος» των οικονομικών και της εκτέλεσης των προγραμμάτων εφημέρευσης, αρχίζουν να λειτουργούν με φασίζουσες νοοτροπίες, με αποτέλεσμα να πλήττεται το κύρος και η αξιοπρέπεια των λειτουργών υγείας.
  7. Η άτυπη στάση πληρωμών των δεδουλευμένων προς τους γιατρούς και τους υπόλοιπους παρόχους υγείας, έγινε πια καθεστώς, με οδυνηρές συνέπειες στην λειτουργία των ιατρείων, εργαστηρίων, κλινικών και των υπολοίπων μονάδων ΠΦΥ, αλλά και σ’ αυτή καθ’ αυτή την βιωσιμότητά τους.
  8. Οι νέες δραστικές περικοπές των δαπανών για την υγεία που εξαγγέλθηκαν,  αποτελούν τη χαριστική βολή, σε ότι έχτισε ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια απ’ το υστέρημά του.
  9. Οι δημόσιες δομές πρόνοιας και ψυχικής υγείας καταρρέουν η μια πίσω απ’ την άλλη.
  10. 10.  Η διάθεση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων και η αυστηρή τήρηση των εφαρμοστικών νόμων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κατά γράμμα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για βελτίωση ούτε μιας παραμέτρου στον τομέα της υγείας.
  11. 11.  Η οριζόντια αριθμητική μείωση των κλινών, διαμέσου των συγχωνεύσεων Τμημάτων, Κλινικών και Μονάδων στο ΕΣΥ, μετά από καθοδηγούμενες χρυσοπληρωμένες «ψευτομελέτες» και εκπόνηση χαλκευμένων Οργανισμών, θα αναγάγουν την εύρεση κλίνης για τον ασθενή σε επίπεδο πιθανοτήτων τυχερού λαχείου.
  12. 12.  Η εκχώρηση τμημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας σε μεγάλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ήδη έχει αρχίσει σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και σε λίγο ξεκινά και στην ΠΦΥ.
  13. 13.  Το νομοθετικό πλαίσιο που θα οριοθετεί την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος και θα θεσπίζει σύγχρονους κανόνες, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον ορίζοντα.
  14. 14.  Η επανεμφάνιση στην επικαιρότητα της «δραστικής ουσίας» αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο για την ποιότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών. Δεν προδικάζει ουσιαστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, παρά μόνον περισσότερα κέρδη στις εταιρείες που κρύβονται πίσω απ’ αυτήν.

15. Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των διάφορων αρμόδιων υπηρεσιών στις προμήθειες υγειονομικού υλικού, παρά το γεγονός ότι υφίσταται σχετικά ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο.

16. Τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στο χώρο της υγείας, παρά τις εξαγγελθείσες καλές προθέσεις του υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να υπάρχουν και να συντηρούνται από τα τρωκτικά του συστήματος.

  1. 17.  Τέλος, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα η τακτική του χθες, να αγνοούνται συστηματικά οι προτάσεις των ιατρικών φορέων (ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ κ.λπ), αλλά και των μεμονωμένων συναδέλφων που κατά συχνά διαστήματα στέλνουν μηνύματα και κραυγές αγωνίας προς τους εκάστοτε κυβερνώντες.»
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις