ΚΟΣΜΟΣ

Να πέσουν στα μαλακά οι Pussy Riot ζητά ο Πούτιν

Τα τρία μέλη του πανκ συγκροτήματος αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 7 χρόνια.

Υπογραμμίζοντας πως «δεν υπήρχε τίποτε καλό» στην πανκ προσευχή των Pussy Riot εναντίον του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε από το Λονδίνο πως οι νεαρές Ρωσίδες -η προφυλάκιση των οποίων έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον- «δεν θα πρέπει να κριθούν πολύ σκληρά».

Οι δηλώσεις του Πούτιν από το Λονδίνο άφησαν να διαφανεί μια ελπίδα ότι τα τρία μέλη του πανκ συγκροτήματος θα αποφύγουν να καταδικαστούν σε επταετή κάθειρξη, την ανώτατη ποινή που μπορεί να τους επιβληθεί βάσει των κατηγοριών που τις βαρύνουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Πούτιν επεσήμανε δεν υπήρχε «τίποτε καλό» στη διαμαρτυρία των μελών των Pussy Riot.

«Παρόλα αυτά, δεν πιστεύω ότι πρέπει να κριθούν πολύ σκληρά γι’ αυτό», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο είναι αυτό που θα λάβει την απόφαση.

«Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα καταλήξει στη σωστή απόφαση, σε μια δικαιολογημένη απόφαση», σημείωσε.

Δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει από τη ρωσική δικαιοσύνη να επιδείξει επιείκεια, ενώ οι ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης έχουν παρουσιάσει τη δίκη αυτή ως μέρος της καταστολής των διαμαρτυριών μετά την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία στις 6 Μαΐου.

Ο δικηγόρος των τριών γυναικών του συγκροτήματος επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι δηλώσεις του Πούτιν αποτελούν ένα μήνυμα προς τους δυτικούς επικριτές του και προς τις δικαστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την υπόθεση να δείξουν επιείκεια.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια κίνηση προς τη Δύση, προς τους καταναλωτές των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας και τους εμπορικούς εταίρους (του Πούτιν)», δήλωσε ο Νικολάι Πόλοζοφ.

Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, η Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, προσέβαλαν το θρησκευτικό αίσθημα πολλών χριστιανών με τη διαμαρτυρία τους στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα στις 21 Φεβρουαρίου.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης στις τρεις γυναίκες, καθώς είναι προφυλακισμένες ήδη εδώ και πέντε μήνες.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις