ΛΑΡΙΣΑ

«Άγιο είχε» Τυρναβίτης κτηνοτρόφος

Κεραυνός χτύπησε το κοπάδι του σκοτώνοντας 500 πρόβατα!

Από καθαρή τύχη γλίτωσε Τυρναβίτης κτηνοτρόφος ο οποίος το καλοκαίρι με την οικογένειά του, μεταφέρει το κοπάδι του στα ορεινά βοσκοτόπια της Σμίξης Γρεβενών και της περιοχής της Βασιλίτσας που ανήκει διοικητικά στον νομό Ιωαννίνων, όταν προχθές το μεσημέρι κατά τη διάρκεια καταιγίδας κεραυνός χτύπησε το κοπάδι κατακεραυνώνοντας 500 περίπου πρόβατα.

Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο κ. Θανάση Σπανογιάννη ο οποίος έβοσκε το κοπάδι των παιδιών του Δημήτρη και Αγλαΐας Σπανογιάννη. Τα πρόβατα, το μεσημέρι «στάλιασαν» κάτω από ένα μεγάλο πεύκο (ρόμπολο). Το πεύκο χτύπησε κεραυνός πριν ακόμα αρχίσει η καταιγίδα όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα μαύρα σύννεφα. Κεραυνός ο οποίος κυριολεκτικά αποδεκάτισε σχεδόν ολόκληρο το κοπάδι. Από τα 850 πρόβατα σκοτώθηκαν ακαριαία τα 500 περίπου ενώ πολλά είναι τραυματισμένα, άλλα λιγότερο και άλλα βαριά.

Η πτώση του συγκεκριμένου κεραυνού να δημιουργήσει τέτοια καταστροφή είναι γεγονός σπάνιο, αφού σε παρόμοιες περιπτώσεις πτώσης κεραυνού η καταστροφή ποτέ δεν είναι τόσο μεγάλη. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο άτυχος κτηνοτρόφος κ. Δημήτρης Σπανογιάννης ο οποίος βρίσκεται σε απόγνωση τόνισε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη ο ίδιος και η οικογένειά του καταστράφηκαν εντελώς, αφού η ζημιά είναι πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Χθες στο μεσημέρι από τα Ιωάννινα επισκέφθηκε την ορεινή περιοχή όπου έγινε το κακό συνεργείο του ΕΛΓΑ και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, από τη μια και από την άλλη άκουσαν από κοντά το δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων να κινηθούν συντομότατα οι διαδικασίες για την αποζημίωσή τους.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να εξεταστεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι τα καμένα από τον κεραυνό ζώα, πώς θα απομακρυνθούν ή θαφτούν για να αποφευχθεί η πιθανότητα μόλυνσης της περιοχής, αφού σε κοντινές αποστάσεις πιθανόν να βόσκουν και άλλα κοπάδια.

Τέλος στο πλευρό της άτυχης κτηνοτροφικής οικογένειας τόσο ο πρόεδρος της Σμίξης κ. Βιορέλης Σακελάρης, όσο και κυριολεκτικά όλο το χωριό οι κάτοικοι του οποίου συμπαραστέκονται, ενώ ο κ. Σακελάρης χθες, μιλώντας με τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων ζήτησε να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την αποζημίωση της οικογένειας.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Κώστας Τσόλας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις