ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε 16.500 στρέμματα οι ζημιές στο Δήμο Σοφάδων

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω της η απογευματινή καταιγίδα της 1ης Αυγούστου 2012 σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών του Δ. Σοφάδων.

Δυνατός αέρας, χαλάζι, έντονη νεροποντή ήταν τα χαρακτηριστικά της καταιγίδας που έκανε ζημιές σε βαμβάκι, πιπεριές, καπνά, καλαμπόκια, βιομηχανική ντομάτα των τοπικών κοινοτήτων Καρποχωρίου, Αγ. Παρασκευής, Αμπέλου, Ανωγείου, Δασοχωρίου, Μελισσοχωρίου, Φίλιας, Μαυραχάδων, Καππαδοκικού και Κέδρου.

Εκτός όμως από τις αγροτικές καλλιέργειες εκτεταμένες ζημιές έγιναν και σε αστικές και επαγγελματικές υποδομές: κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν, στέγες σπιτιών διαλύθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν κλπ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε 19 απ’ τα 31 χωριά του Δ. Σοφάδων έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης.

Απ’ την πρώτη στιγμή της καταιγίδας η δημοτική αρχή καθώς και οι δημοτικοί υπάλληλοι με τα μηχανήματα του Δήμου προσπάθησαν να δώσουν λύσεις όπου αυτό ήταν εφικτό. Συνεργασία, όπου χρειάστηκε υπήρξε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκο και της υπηρεσίας του. Παρόλα αυτά οι ζημιές και τα προβλήματα ήταν μεγάλα γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά το φετινό αγροτικό εισόδημα.

Για την έκταση του φαινομένου και τα αποτελέσματα του ενημερώθηκε άμεσα ο ΕΛΓΑ. Με εντολή του Δημάρχου Σοφάδων Μπάμπη Παπαδόπουλου ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλίας Τρίγκας συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Επόπτη Καρδίτσας Γιώργο Φιλίππου και της Δ.Α.Ο.Κ. με επικεφαλής τον Διευθυντή Δημήτρη Κωστή επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές όπου και έγινε επισήμανση των ζημιών. Το ανωτέρω κλιμάκιο πλαισιωνόταν από τον Αντιδήμαρχο Φώτη Κάια τους Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Μπαντέλα, Γιώργο Κεχαγιά, Παναγιώτη Κεφαλά καθώς και από Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων.

Κατά την περιοδεία διαπιστώθηκαν ζημιές στην καλλιέργεια του καπνού σε έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων, βιομηχανικής πιπεριάς σε έκταση 4.000 στρεμμάτων, καλαμποκιού σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων καθώς και στην βιομηχανική ντομάτα σε έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων. Η καλλιέργεια του βαμβακιού στις ΤΚ Φίλιας, Μαυραχάδων, Καππαδοκικού και Κέδρου υπέστη ζημιές από χαλαζόπτωση σε έκταση περίπου 5.000 στρεμμάτων.

Επισημαίνεται στους παραγωγούς ότι από Παρασκευή 3 Αυγούστου έως και 17 Αυγούστου θα μπορούν να προβούν σε δήλωση ζημιάς των καλλιεργειών τους στο Δ. Σοφάδων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

http://www.karditsalive.net/

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις