ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τη «βόμβα» Ρουμελιώτη

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η δήλωση-«βόμβα» του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ πριν από λίγες ημέρες ότι το Ταμείο γνώρισε από την αρχή πως το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει. Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης ξεκινά προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα μπήκε στο μνημόνιο πριν από δύο χρόνια και αναζητεί τους δράστες των τυχόν «εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας».

Η έρευνα του εισαγγελέα αναμένεται να στραφεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν τα θέματα της προσφυγής στο ΔΝΤ και όχι εναντίον πολιτικών προσώπων, καθώς αρμόδια είναι μόνο η Βουλή.

Ο Γρηγόρης Πεπόνης καλείται να εξετάσει εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτά της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αλλά και της τέλεσης εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας. Ο πρώτος που θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας είναι ο ίδιος ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Οι επίμαχες δηλώσεις-καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση κύκλων του ΔΝΤ αλλά και την οργίλη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο γιαυπονόμευση της διαπραγματευτικής θέση της χώρας και για επιλεκτική μνήμη.

Διερωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε-ως όφειλε- κανέναν από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν έθεσε το ζήτημα στο διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για να εισπράξει κάποια υπεύθυνη απάντηση και επίσης γιατί ο πρώην εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ δεν παραιτήθηκε γνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα οδηγούσε σε αποτυχία.

«Η μνήμη του κ. Ρουμελιώτη επανήλθε όταν αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα… Ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του με τον τρόπο που επιθυμεί αλλά όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας» ήταν η απάντηση του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ απάντησε με επιστολή του στην οποία ζητούσε από τον Γιώργο Παπανδρέου να διευκρινίσει γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη, και γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα και επιφυλάχθηκε να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία.

Πάντως κύκλοι του ΔΝΤ από την πλευρά τους ανέφεραν πως ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας.
http://www.real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις