ΛΑΡΙΣΑ

Σύσκεψη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Από το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων την Τετάρτη 1 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα στο ΕΚΛ

Στην από κοινού ανακοίνωση των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού αναφέρονται τα εξής:

«Τώρα είναι ανάγκη να ξεσηκωθεί ένα κίνημα αντίστασης και οργανωμένου αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να μη χαθεί καθόλου χρόνος.

Τα συμφέροντά μας είναι κοινά. Η δική μας συμμαχία, η αποφασιστικότητά μας, η συμμετοχή μας στον αγώνα μπορούν να αποτελέσουν το μόνο ισχυρό εμπόδιο που θα καθυστερήσει και θα ανατρέψει την πολιτική που χειροτερεύει τη ζωή μας ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της πώλησης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της ΕΒΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), της ΣΕΚΑΠ (Ελληνική καπνοβιομηχανία), της ΔΩΔΩΝΗΣ (γαλακτοβιομηχανία), προχώρησε ταχύτατα στο προαναγγελθέν έγκλημα της, στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Έδωσε πεσκέσι στην Τράπεζα Πειραιώς, στο μεγάλο κεφάλαιο ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζόμενων που είναι συγκεντρωμένο στην τράπεζα καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένο στην ΑΤΕ. Παραδίδει τομείς στρατηγικής σημασίας για την διατροφή του λαού αλλά και την δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει:

1.  Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στην τράπεζα και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου ο ιδιώτης να έχει κέρδος και να είναι ανταγωνιστικός.

2. Ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των  δεδομένων για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και συνεταιρισμοί κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα πάρουν τη μορφή καταιγίδας.

3.  Χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού αφού οι τιμές των προϊόντων, η ποιότητα και η ποσότητα των ειδών διατροφής του λαού θα εξαρτώνται από την αγορά και τους όρους κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Ακόμα στην ΑΤΕ είναι μεγάλο μέρος υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που δε μπορούν πια να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Η κυβέρνηση προχωράει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίνοντας εξετάσεις στην Ε.Ε και υπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου για νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης. Παραδίνει στους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, στους μεγαλέμπορους και τους εφοπλιστές ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζομένων που είναι συγκεντρωμένο στις τράπεζες εκτός από το ζεστό χρήμα που έχουν πάρει μέχρι τώρα.

Παραδίδει τομείς στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική ανάπτυξη του λαού, αλλά και τη δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια. Όχι μόνο να μην κάνει εισαγωγές αλλά να εξάγει κιόλας.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και της τρόικα για να περιμένουμε. Είναι μέτρα που εντάσσονται στην φιλομονοπωλιακή πολιτική της Ε.Ε, της ΚΑΠ και εφαρμόζονται σε όλες της χώρες.

Αυτό που τους απασχολεί είναι η έξοδος από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών γι’ αυτό τα μέτρα που παίρνουν κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ θα συνεχίσουν με θύματα τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τη νεολαία, το λαό γενικότερα.

Οι πλειοψηφίες των Δ.Σ στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ, ΣΥΑΤΕ), και οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΑΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, είναι μέρος του προβλήματος. Δε μπορεί να περιμένουμε τίποτα από αυτούς. Με τη στάση τους έβαλαν πλάτη μέχρι σήμερα να περνάνε αυτές οι εξελίξεις και σήμερα δίνουν χρόνο, σπέρνουν αυταπάτες για τον “ανθρώπινο-κοινωνικό”, χαρακτήρα των τραπεζών, για τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε επιχειρήσεις.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, καλούν την ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 και ώρα 7.30 μ.μ, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε σύσκεψη τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ, στην ΕΒΖ, τους αγρότες και τους εργαζόμενους, με σκοπό να οργανωθεί ένα μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης, αξιοποιώντας όλες τις μορφές δράσεις, με κύρια αιτήματα:

             Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και της Ε.Β. Ζάχαρης.

             Συνέχιση της λειτουργίας των Αγροτικών Μεταποιητικών Μονάδων

             Καμιά απόλυση, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους

             Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης, επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις