ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Να ξεκαθαρίσουν όλοι αν είναι πράγματι στο πλευρό των αγροτών»

Ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας

Με αφορμή την ανακοίνωση της παραχώρησης του «υγιούς» τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

«Και οι ελάχιστες προεκλογικές υποσχέσεις των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την νέα μνημονιακή κυβέρνηση αποδεικνύονται ψεύτικες. Η προεκλογική μάσκα της εγχώριας τρόικας, ότι δήθεν “η Αγροτική τράπεζα είναι δημόσιος τραπεζικός πυλώνας γιατί έχει τις εγγυήσεις της αγροτικής γης”, έπεσε απότομα σε μια νύχτα.

Ως “Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας”, καταγγέλλουμε το έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος όχι μόνο της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και των αγροτών. Θεωρούμε ότι ανακύπτουν σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν δημόσια :

Πρώτον, πώς γίνεται μια ιδιωτική τράπεζα, όπως η τράπεζα Πειραιώς, που εξαρτά την κεφαλαιακή της επάρκεια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αγοράζει μια κρατική τράπεζα, που είναι κερδοφόρος και βιώσιμη. Δεύτερον, γιατί δεν ανακοινώθηκε το τίμημα του ξεπουλήματος. Τρίτον, πώς μεταφράζεται η παραχώρηση στην Τράπεζα Πειραιώς μόνο της “καλής” Αγροτικής Τράπεζας και πώς σκοπεύει το Δημόσιο να ανταπεξέλθει στα οικονομικά βάρη της λεγόμενης “κακής” Αγροτικής (μη εξυπηρετούμενα δάνεια κ.λπ.). Τέταρτον, γιατί όλες οι κινήσεις για το ξεπούλημα έγιναν “εν κρυπτώ και παραβύστω”, χωρίς καμία ενημέρωση της κοινωνίας, αλλά και της βουλής.

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μία εσκεμμένη διάλυση του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, ώστε αφενός μεν να υπονομευθεί η οποιαδήποτε δυνατότητα δημόσιας χρηματοδοτικής στήριξης της ανάπτυξης, ιδίως στην περιφέρεια, αφετέρου δε να ενισχυθούν και με αυτόν τον τρόπο οι ιδιωτικοί τραπεζικοί όμιλοι, διασωζόμενοι και πάλι από τα χρήματα των απλών πολιτών.

Η διάκριση της “καλής” και “κακής” Αγροτικής Τράπεζας επιβεβαιώνει όσα ισχυριστήκαμε πρόσφατα, ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση επιλέγει την παραχώρηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων, των “φιλέτων”, στους ιδιώτες, ενώ το δημόσιο επιβαρύνεται με τις ζημιογόνες δράσεις, γεγονός που με κανέναν προφανή τρόπο δε συμβάλλει στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Αντίθετα, με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία κατέχει κομβικό ρόλο στην χρηματοπιστωτική στήριξη της αγροτικής οικονομίας, ιδίως των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, μεγάλο μέρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών εξωθούνται στην εγκατάλειψη της γης τους, αφού κάθε χρόνο η αγροτική δραστηριότητα γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη, γεγονός που δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πόσο θα επηρεάσει τη Θεσσαλία, ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή.

Από την πλευρά μας, σε όλες τις παρεμβάσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε κάθε συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, καταθέταμε τις προτάσεις μας για την αγροτική ανάπτυξη και υποστηρίζαμε ότι η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους γιατί αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του αγροτικού τομέα, γιατί αποτελεί εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική και γιατί ελέγχει το 40% του αγροτικού κεφαλαίου.

Αρνούμαστε το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο με την υποθηκευμένη γη που του χάρισε η μνημονιακή κυβέρνηση να κατευθύνει την αγροτική παραγωγή και καταγγέλλουμε την διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών που γίνεται εις βάρος του Ελληνικού λαού. Περιμένουμε την άμεση αντίδραση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του συνόλου των δυνάμεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με αυτή την εξέλιξη, καλούμαστε όλοι να ξεκαθαρίσουμε δημόσια αν είμαστε πράγματι στο πλευρό του αγροτικού κόσμου ή υπηρετούμε αλλότρια συμφέροντα».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις