ΕΛΛΑΔΑ

Δεν κατέληξαν σε μέτρα

Δύο ώρες κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρων της επόμενης διετίας.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η συνάντηση στο Μαξίμου πήγε πολύ καλά. «Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να βρεθούν 11,5 δις. από τις περικοπές δαπανών. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δύο ακόμη χρόνια και ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μείγμα από τα 11,5 δισ. Μόλις το βρούμε θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι τα μέτρα είναι τμήμα ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού περιλαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη και τη μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους. «Κακώς μιλάτε για μέτρα. Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπόψιν της ότι έχουμε δυστυχώς πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτή που είχαν προβλέψει οι εταίροι μας» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση συμφωνούν να προωθηθεί αυτό το συνολικό πλαίσιο και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις.

«Το ζήτημα είναι εθνικό γιατί αντιπολίτευση και ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που επενδύει στην καταστροφή και το αδιέξοδο, δηλαδή εάν θα πάει η χώρα χειρότερα. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι μία από τις τρεις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Tα θέματα είναι πολλά και ακανθώδη. Για αυτά μιλήσαμε και για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Έχουμε μπροστά μας τα συγκεκριμένα ζητήματα αλλά ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μία ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη» υπογράμμισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης που διευκρίνισε ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

« Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές, για την λήψη μέτρων συζητήσαμε αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σε ερώτηση εάν έχει προκύψει αδιέξοδο στις συνομιλίες ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει. Δεν υπάρχουν διαφωνίες είμαστε απολύτως σύμφωνοι σε αυτούς τους δύο άξονες» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Άμυνας προκειμένου αν χρειαστεί να απαντήσουν στις όποιες διευκρινίσεις ζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να έχουν καταλήξει στα περισσότερα μέτρα και «αγκάθι» φαίνεται ότι αποτελούν η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη και οι νέες περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις.

real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις