ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι η λίστα των περικοπών – Παραμένει η τρόικα

Η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειασθεί μέχρι να διαμορφωθεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για την επόμενη διετία.

Η αλλαγή αυτή στον προγραμματισμό και τη στάση της τρόικας διαμηνύθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν σε δείπνο εργασίας που είχαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικων τονίζουν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στην μέχρι τώρα συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας. Χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειασθεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο».

Την ίδια στιγμή, τα εναλλακτικά σενάρια και τα ισοδύναμα μέτρα που επεξεργάζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα επιτελεία των κομμάτων, σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο, θα τεθούν στο τραπέζι της νέας σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Το νέο ραντεβού ορίστηκε για τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας.

«Αγκάθια» για τη συμφωνία των αρχηγών αποτελούν:

– Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη

– Το ύψος του πλαφόν στις συντάξεις

– Η κατάργηση της 13ης – 14ης επικουρικής σύνταξης

– Το «ψαλίδισμα» 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Υπό εξέταση είναι ακόμη το ύψος των νέων περικοπών στις ΔΕΚΟ, οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, εφόσον δεν περάσουν τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Επίσης, αναζητούνται ισοδύναμα ενόψει της επανεξέτασης, από μηδενική βάση, των κοινωνικών επιδομάτων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να κάνουν ό,τι απαιτείται προκειμένου η αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών να είναι θετική για τη χώρα. Όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών στην Καθημερινή: «ο δρόμος θα είναι μακρύς και απαιτείται υπομονή και επιμονή, προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα «η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού και τα αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, βελτίωση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, απεμπλοκή της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων μπορούν να συναρθώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη, επαναφέροντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

http://www.real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις