Η ΕΒΖ, το παρασκήνιο και η Επίλεκτος

Δημοσιεύθηκε στις: 29 Ιουλίου 2012, 12:49

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διαδικασία πώλησης της Βιομηχανίας

Οι πληροφορίες δημοσιεύονται σήμερα στο οικονομικό ένθετο του «Βήματος της Κυριακής», από όπου και τις αναδημοσιεύουμε :

«Άγονος, όπως όλα δείχνουν, θα κηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του 82,33 % που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ηδη, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης έχει ενημερώσει τη διοίκηση της Αγροτικής για τις οικονομικές προσφορές που υπέβαλαν η πολωνική Polski Cucier, η βουλγαρική Litex και η ελληνική κλωστοϋφαντουργία «Επίλεκτος», οι οποίες δεν ενθουσίασαν με το ύψος τους.

Εδώ βεβαίως υπάρχει διπλή ανάγνωση. Διότι οι προσφορές από τη μία κρίνονται χαμηλές γιατί η εταιρεία έχει εισέλθει σε κερδοφόρο τροχιά ύστερα από έξι ζημιογόνες χρήσεις, έχει ακίνητη περιουσία, καλό προϊόν και δύο θυγατρικές που «σκίζουν» στη Σερβία. Από την άλλη όμως θεωρούνται υψηλές, αφού ο επενδυτής θα έχει να αντιμετωπίσει συσσωρευμένες ζημίες, δάνεια 180 εκατ. ευρώ και ένα προϊόν του οποίου η σχέση κόστους παραγωγής και πώλησης ακόμη δεν είναι ανταγωνιστική.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας από τη διοίκηση της Αγροτικής, την ώρα που η τράπεζα αλλάζει χέρια, δεν θα βρισκόταν να βάλει την υπογραφή του στην πώληση της εταιρείας με ένα τίμημα που δεν θα ήταν ικανοποιητικό, χώρια που ο ΣΥΡΙΖΑ καραδοκεί. Πάντως, το θετικό σενάριο είναι, μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, ο σύμβουλος να αρχίσει εκ νέου ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τους επίδοξους μνηστήρες για να πετύχει βελτίωση του τιμήματος».

(«Το Βήμα της Κυριακής»)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ