ΛΑΡΙΣΑ

Η ΕΒΖ, το παρασκήνιο και η Επίλεκτος

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διαδικασία πώλησης της Βιομηχανίας

Οι πληροφορίες δημοσιεύονται σήμερα στο οικονομικό ένθετο του «Βήματος της Κυριακής», από όπου και τις αναδημοσιεύουμε :

«Άγονος, όπως όλα δείχνουν, θα κηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του 82,33 % που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ηδη, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης έχει ενημερώσει τη διοίκηση της Αγροτικής για τις οικονομικές προσφορές που υπέβαλαν η πολωνική Polski Cucier, η βουλγαρική Litex και η ελληνική κλωστοϋφαντουργία «Επίλεκτος», οι οποίες δεν ενθουσίασαν με το ύψος τους.

Εδώ βεβαίως υπάρχει διπλή ανάγνωση. Διότι οι προσφορές από τη μία κρίνονται χαμηλές γιατί η εταιρεία έχει εισέλθει σε κερδοφόρο τροχιά ύστερα από έξι ζημιογόνες χρήσεις, έχει ακίνητη περιουσία, καλό προϊόν και δύο θυγατρικές που «σκίζουν» στη Σερβία. Από την άλλη όμως θεωρούνται υψηλές, αφού ο επενδυτής θα έχει να αντιμετωπίσει συσσωρευμένες ζημίες, δάνεια 180 εκατ. ευρώ και ένα προϊόν του οποίου η σχέση κόστους παραγωγής και πώλησης ακόμη δεν είναι ανταγωνιστική.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας από τη διοίκηση της Αγροτικής, την ώρα που η τράπεζα αλλάζει χέρια, δεν θα βρισκόταν να βάλει την υπογραφή του στην πώληση της εταιρείας με ένα τίμημα που δεν θα ήταν ικανοποιητικό, χώρια που ο ΣΥΡΙΖΑ καραδοκεί. Πάντως, το θετικό σενάριο είναι, μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, ο σύμβουλος να αρχίσει εκ νέου ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τους επίδοξους μνηστήρες για να πετύχει βελτίωση του τιμήματος».

(«Το Βήμα της Κυριακής»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις