ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εικόνα διάλυσης στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

Σοβαρότατος κίνδυνος για επιδημίες και μετάδοση ασθενειών

Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία με τους ελάχιστους κανόνες υγιεινής! Σήμα σοβαρότατου κινδύνου για επιδημίες και μετάδοσης ασθενειών εκπέμπουν οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας, εξαιτίας της περιορισμένης ή και παντελούς επί ημέρες καθαριότητας των κτιρίων.

Χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παραμένουν μία εβδομάδα ακαθάριστοι, με αποτέλεσμα απαράδεκτες και επικίνδυνες εικόνες σε τουαλέτες ασθενών και εξεταστήρια.

Οι συνεχείς μετακινήσεις καθαριστριών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα Κ.Υ. του νομού, με τους κινδύνους να ελλοχεύουν για ασθενείς, συνοδούς τους και περισσότερο για τους ίδιους τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, που κινούνται επί ώρες στη διάρκεια της εργασίας τους σε χώρους, που ελλείψει καθαριότητας μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης.

Η διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας ενημερώνει ότι οι μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Βόλου που προκάλεσαν προβλήματα είναι: η μετακίνηση μίας καθαρίστριας από το Κ.Υ. Βελεστίνου, δύο από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, δύο από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και μίας από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού μέχρι πρόσφατα.

Η εργαζόμενη του Κέντρου Υγείας Αλμυρού επέστρεψε μετά από αναστολή της απόφασης μετακίνησης (11240/31-5-2011) του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, από το Εφετείο Λάρισας.

Το φαινόμενο της έλλειψης καθαριότητας στους χώρους των Κέντρων Υγείας ήρθε να συνθέσει τη μετ’ εμποδίων λειτουργίας τους, εξαιτίας της έλλειψης αρκετών και κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως παιδιάτρου και μικροβιολόγου, σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα τα Κ.Υ. Βελεστίνου και Αργαλαστής καλύπτονται με «παρασκευαστή», ενώ το Κ.Υ. Ζαγοράς δεν είχε κάλυψη έως πρόσφατα που καλύφθηκε από το δήμο Ζαγοράς με τις πεντάμηνες συμβάσεις. Ελλείψεις καταγράφονται ακόμη σε πληρώματα ασθενοφόρων, οδοντιάτρων και φυσιοθεραπευτών.

«Το ζήτημα της καθαριότητας στα Κ.Υ. είναι μέγιστο για εμάς, καθώς υπάρχει δυστυχώς μόνο ένα άτομο για επτά ημέρες, με αποτέλεσμα να απουσιάζει παντελώς η υγιεινή, να ελλοχεύει κίνδυνος επιδημιών και μετάδοσης ασθενειών στους δημόσιους αυτούς χώρους», προειδοποιούν οι εργαζόμενοι.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, περιγράφουν ότι υπάρχει παντελής έλλειψη καθαριότητας, διότι η μετακινούμενη υπάλληλος δεν έχει επιστρέψει στη θέση της και η καθαρίστρια όπου θα μετακινηθεί στο Νοσοκομείο.

Ο σύλλογος εργαζομένων αναφέρει ότι στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης, τους παραπέμπουν στο Δήμο (!) όπου εδρεύει το κάθε Κέντρο Υγείας για βοήθεια.

«Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, διότι ο Δήμος είναι μια άλλη υπηρεσία και ούτε μπορούμε να ξέρουμε τις ανάγκες κάθε Δήμου», αναφέρουν και προσθέτουν:

«Εμείς ως Κέντρα Υγείας έχουμε δικούς μας υπαλλήλους, μετακινούμενους για πολύ καιρό σε μια άλλη υπηρεσία (Νοσοκομείο) και ζητάμε να επιστρέψουν στις θέσεις τους, εφόσον δημιουργούνται προβλήματα από την έλλειψή τους. Πέρα, όμως, από τα παραπάνω οι μετακινούμενοι υπάλληλοι ζουν μόνιμα στις περιοχές της Αργαλαστής, Ζαγοράς, Αλμυρού, Βελεστίνου.

Τα περισσότερα άτομα μετακινούνται με λεωφορεία, με μια απίστευτη καθημερινή ταλαιπωρία. Θα μπορούσε η καθεμιά από τις υπαλλήλους να τα περιγράψει. Άλλο, όμως, η περιγραφή και άλλο η καθημερινή πραγματικότητα. Οι συγκοινωνίες του Πηλίου έχουν συγκεκριμένα ωράρια, οι υπάλληλοι μετακινούνται με τις συγκοινωνίες και το ωράριο δεν καλύπτεται λόγω συγκεκριμένης ώρας αναχώρησης των λεωφορείων. Αυτό δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων για τον μετακινούμενο υπάλληλο.

Την ίδια ώρα, στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας η σύνθεση και στελέχωση είναι πλημμελής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (Σκιάθος, Σκόπελος, Αργαλαστή), υπάρχουν ολόκληρες βάρδιες ακάλυπτες.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν έχει διοικητικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα κάθε είδους εργασία γραφειοκρατική να γίνεται από υπαλλήλους του Κέντρου, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι αρμόδιοι, αλλά αδυνατούν να αφοσιωθούν αποκλειστικά και μόνο στο λειτούργημά τους.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων στα Κ.Υ. Μαγνησίας, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα της σωστής και πλήρους στελέχωσης του Νοσοκομείου δεν επιτυγχάνεται αποκλειστικά με την μετακίνηση των εργαζόμενων των Κ.Υ. του νομού μας, τα οποία δεν λειτουργούν ομαλά και παρουσιάζουν συχνά εικόνα διάλυσης με σοβαρές ελλείψεις.

Το χειρότερο από όλα –προσθέτουν- είναι το γεγονός ότι αυτές οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς χρονικό ορίζοντα, την ώρα που ο υπαλληλικός κώδικας (άρθρο 66) ορίζει για τις μετακινήσεις τα εξής: Για μετακίνηση σε οργανική μονάδα που εδρεύει σε περιοχή άλλου δήμου ή κοινότητας, το οικείο όργανο υποχρεούται να μετακινήσει τον υπάλληλο που έχει εκδηλώσει επιθυμία μετακίνησης στη συγκεκριμένη οργανική μονάδα, εκτός αν αιτιολογημένοι λόγοι συμφέροντος της υπηρεσίας δεν επιτρέπουν την μετακίνησή του. Στις λοιπές περιπτώσεις το οικείο όργανο υποχρεούται να λάβει υπ’ όψιν τα κριτήρια όπως ο τόπος κατοικίας του υπαλλήλου, η κατάσταση υγείας του, η οικογενειακή του κατάσταση και η συνυπηρέτηση συζύγου.

Επειδή όλα είναι ρευστά γύρω μας και οι ανάγκες του Νοσοκομείου πλέον είναι μεγάλες και αυξανόμενες και σίγουρα όσοι υπάλληλοι και να μετακινηθούν το πρόβλημά του Νοσοκομείου δε θα λυθεί, εμείς ως εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στηρίζουμε ολόψυχα του δικούς μας χώρους εργασίας, την Περιφέρεια, και δεν επιθυμούμε στο εξής να υποβαθμίζεται περισσότερο ο χώρος της παροχής υγείας στην Περιφέρεια».

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις