Ξεκινούν το βράδυ οι 30οι Ολυμπιακοί αγώνες

Δημοσιεύθηκε στις: 27 Ιουλίου 2012, 08:50

Η φαντασμαγορική, τρίωρη τελετή έναρξης στις 11 ώρα Ελλάδας

Μετά από επτά χρόνια προετοιμασιών, η ώρα για το Λονδίνο έφτασε: Η βρετανική πρωτεύουσα περιμένει την τρίωρη τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο οποίο οι καλύτεροι από όλο τον κόσμο θα συναγωνίζονται επί 17 ημέρες για το citius, altius, fortius.

Η τελετή, υπερθέαμα ολυμπιακού μεγέθους (με ανάλογο κόστος), θα ξεκινήσει στις 21:00 τοπική ώρα, αφού φτάσει η φλόγα περνώντας από τον Τάμεση. Την σκηνοθεσία της τελετής, που θα έχει βρετανικό χρώμα και αποκορύφωμα της οποίας θα είναι η αφή του Ολυμπιακού Βωμού, έχει αναλάβει ο Ντάνι Μπόιλ.

Τη διοργάνωση της 30ης σύγχρονης Ολυμπιάδας πλαισιώνει η μεγαλύτερη κινητοποίηση αστυνομίας και του βρετανικού στρατού σε καιρό ειρήνης, με το προσωπικό ασφαλείας να είναι πολλαπλάσιο των αθλητών και των τεχνικών από 204 χώρες.

Για το Λονδίνο, που έχει ζήσει την τραυματική εμπειρία της τρομοκρατικής επίθεσης του 2005, ύψιστη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των Αγώνων: Παρά το «προβληματάκι» με την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, που θα συνέδραμε τη φύλαξη με μερικές χιλιάδες φύλακες που τελικά δεν εμφανίστηκαν ποτέ, στρατός και αστυνομία επαγρυπνούν για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

Μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε o Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ για την ασφάλεια των Αγώνων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον τόνισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη:  «Φυσικά, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να διεξαχθούν ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτό μετράει περισσότερο από όλα».

Την τελετή έναρξης αναμένεται να παρακολουθήσουν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές ανά την υφήλιο, ενώ ο συνολικός αριθμός των θεατών για όλα τα αθλήματα υπολογίζεται στα 4 δισεκατομμύρια. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης φτάνει τα περίπου 11,5 δισ. ευρώ.

(in.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ