ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Νεκρά ψάρια για 3η συνεχή φορά στη λίμνη Κάρλα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Λάρισας και Μαγνησίας

Να πάρει θέσει απέναντι στην απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, με αφορμή το τελευταίο (2ο σε 6 μήνες) κρούσμα με νεκρά ψάρια στη λίμνη Κάρλα, κάλεσαν με ερώτησή τους τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη (Λάρισας) και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησίας).

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες που οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη θλιβερή εικόνα εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ή ημιθανών ψαριών να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, στην Είσοδο 2Τ της Λίμνης Κάρλας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η μείωση της στάθμης του νερού στη λίμνη είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό μεγάλου πληθυσμού ιχθύων στην περιοχή της τάφρου 2Τ.

Το γεγονός εκμεταλλεύθηκαν 15 παράνομοι αλιείς -που έγιναν αντιληπτοί από τους φύλακες του ΦΔ-, οι οποίοι έσπευσαν να συλλέξουν τα ψάρια, χρησιμοποιώντας παράνομα αλιευτικά μέσα (δίχτυα, απόχες, ψαροντούφεκα). Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμη και για συντονισμένη επιχείρηση των λαθραλιέων, προκειμένου να διευκολύνουν την ψαριά τους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των ψαριών».

Επισημαίνοντας ότι ήδη το επιστημονικό προσωπικό του ΦΔΠΟ Κάρλας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ελέγχων των αιτίων που ευθύνονται για τον θάνατο των ψαριών –λόγω μόλυνσης, φυσικά ή αποτέλεσμα λαθραλιείας-, οι βουλευτές σημείωσαν ότι «η αποδυνάμωση του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, μέσω συγχώνευσης με άλλους ΦΔΠΠ στο πλαίσιο του υπουργικού σχεδιασμού, θα καταστήσει το υδάτινο οικοσύστημα της Κάρλας ακόμη πιο εκτεθειμένο σε κακόβουλες επιθέσεις λαθραλιέων ή/και λαθροθήρων.

Εξάλλου, η χρηματοδότηση του ΦΔΠΟ Κάρλας είναι εξασφαλισμένη μέχρι και το 2015, ενώ το σχετικό ποσό κυμαίνεται μεταξύ 3-3,5 εκατομμυρίων ευρώ» τόνισαν και ζήτησαν να μάθουν ποια θέση παίρνει ο Υπουργός ΠΕΚΑ απέναντι στην απόφαση συγχωνεύσεων των ΦΠΔΔ, καθώς και «ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για την αποτελεσματική προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος της λίμνης Κάρλας καθώς και της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου και Βελεστίνου, εάν το ΥΠΔΜΗΔ επιμείνει στην –σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη- απόφαση συγχώνευσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις