ΛΑΡΙΣΑ

Ένταση στη σχέση της δημοτικής αρχής και των συνδικαλιστών στο Δήμο και το Εργατικό Κέντρο

Παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημαρχείο

Η χθεσινή απάντηση της δημοτικής αρχής προς το σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, προκάλεσε την άμεση και δυναμική αντίδραση τόσο του σωματείου, όσο και του συνδικάτου εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού, στελέχη των οποίων πραγματοποιούν από τις 12.15 το μεσημέρι της Παρασκευής παράστασης διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο.

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η σημερινή ανακοίνωση του Συνδικάτου.

«Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, που τους έχουν φέρει στα όρια της φτώχιας και της εξαθλίωσης, πολύ δε περισσότερο των συναδέλφων μας στην καθαριότητα των σχολείων που είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες.

Αντί να πληρώσει τους εργαζόμενους που οφείλει  σαν εργοδότης, επιτίθεται με απαράδεκτο τρόπο αφήνοντας αιχμές για τους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος. Η επίθεση της Δημοτικής Αρχής  θυμίζει άλλες εποχές, του Μανιαδάκη και το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας στην περίοδο της χούντας. Βεβαίως δεν μας εκπλήσσει η επίθεση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου αφού καλούνται να υπερασπιστούν καθημερινά  την άγρια αντιλαϊκή πολιτική αλλά και να την εφαρμόσουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι στη γραμμή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, και στο κάλεσμα του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά να τσακιστεί κάθε αντίσταση και διεκδίκηση των εργαζομένων, για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν, η Δημοτική Αρχή Λάρισας ανταποκρίθηκε άμεσα.

Αυτοί που είναι συνυπεύθυνοι  για την κατάσταση που βρίσκονται  οι εργαζόμενοι σήμερα, αυτοί που παίρνουν χιλιάδες ευρώ αντιμισθίες για να παρέχουν «κοινωνικό έργο», αυτοί που στο γραφείο τύπου χρησιμοποιούν εντεταλμένους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ΜΜΕ  και τους πληρώνουν ως υπαλλήλους του Δήμου, αυτοί που σκορπάνε χιλιάδες ευρώ για φιέστες, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να επιτίθενται χυδαία  σε απλήρωτους εργαζόμενους που διεκδικούν το αυτονόητο, το μεροκάματο, για να ζήσουν τις οικογένειες τους και σε συνδικαλιστές που είναι εκλεγμένοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τέλος καλούμε το κ. Δήμαρχο να βγει ανοιχτά να πει σε ποιους αναφέρεται λέγοντας «συνδικαλιστές που μισθοδοτούνται από συγκεκριμένα κομματικά γραφεία» και «επαγγελματίες συνδικαλιστές… προκειμένου να τους κολλήσουν τα κομματικά τους ένσημα». Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν κοινό συκοφάντη και λασπολόγο, με προφανή στόχο να συκοφαντεί κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τα δικαιώματα του».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Παρέμβαση στο θέμα κάνουν σήμερα και τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης», σε ανακοίνωση της οποίας επισημαίνονται τα εξής:

«Ως γνωστό στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου μας ένα τμήμα των εργαζομένων (45) εργάζονται με το καθεστώς αορίστου χρόνου με πλήρη και μερική απασχόληση.

Ένα άλλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου (93) εργάζεται εδώ και χρόνια με το καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που υπέγραφαν κατά καιρούς για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας είτε οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, ως πρόεδροι των οικείων σχολικών.

Οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αμείβονται με ποσά των 200 – 300 ευρώ το μήνα, ενώ για πολλές απ’ αυτές αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα, παραμένουν εδώ και 4 μήνες απλήρωτες λόγω του ότι το Ινστιτούτο Νεότητας δεν εκταμιεύει τα αντίστοιχα ποσά.

Πέραν των απλήρωτων δεδουλευμένων έρχεται να προστεθεί και η απειλή της ανεργίας, αφού σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στο εξής τις συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων από το σχολικό έτος 2012 – 2013 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι Δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο.

Με βάση αυτή την κατεύθυνση οι δήμοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις σε όλη τη χώρα προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας όπως έγινε πχ στην Αθήνα.

Αυτό σημαίνει πως ο μεγαλύτερος αριθμός εκ των 93 συμβασιούχων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία του Δήμου μας θα οδηγηθεί στην ανεργία.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων υπάρχουν Δήμοι πχ Πέραμα, Νίκαια, Περιστέρι κ.α) που πήραν αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών και την μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά από τη Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με στόχο τη λήψη απόφασης στην κατεύθυνση:

1. Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων.

2. Την μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

3. Να καταβληθούν άμεσα, από το Δήμο, όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους με σύμβαση έργου στα δημόσια σχολεία,  και το ποσό αυτό να αναπληρωθεί όταν έρθει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις