ΛΑΡΙΣΑ

Μεταφέρεται η λειτουργία του τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού του Γ. Ν. Λάρισας

Ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης

Στην ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Τεράστιας σημασίας, για την προστασία της μητρότητας, γενικότερα της γυναίκας και του παιδιού, είναι οι προληπτικές εξετάσεις και οι εμβολιασμοί των παιδιών.  Τέτοια τμήματα είναι ελάχιστα στη χώρα μας και προσφέρουν σημαντικό έργο στον τομέα της πρόληψης.

Τελευταία συρρικνώνονται λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Δικαιολογημένη η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων του τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού – ΠΙΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ), διότι από αρχές  Σεπτέμβρη στο όνομα των περικοπών των εξόδων των νοσοκομείων που αποφάσισε η κυβέρνηση ετοιμάζεται η μεταφορά του στο κτήριο του Γ.Ν.Λ., γεγονός που υποκρύπτει την σταδιακή υποβάθμιση απαξίωση και το πλήρες σταμάτημα της λειτουργίας του, διότι είναι αδύνατη η συστέγασή του στο Γ.Ν.Λ. λόγω έλλειψης επαρκούς χώρου.

Άγνωστη παραμένει η τύχη του τμήματος εμβολισμού για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί κατάλληλος χώρος, για τη μετεγκατάστασή του μιας και το Γ.Ν.Λ. θα σταματήσει να πληρώνει τα ενοίκια.

Για την ιστορία το κόστος των λειτουργικών εξόδων του τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού – ΠΙΚΠΑ ανέρχεται περίπου στα 8.000 € το χρόνο.

Με δεδομένη την άμεση και δραστική περικοπή των κονδυλίων για την Υγεία, που περιέχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και ενόψει των νέων περικοπών που εξήγγειλε η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να σταματήσουν οι προληπτικές εξετάσεις σε πάνω από 2.000 γυναίκες το χρόνο, που υποβάλλονται σε test pap, μαστογραφίες, γυναικολογικές εξετάσεις κλπ. καθώς και του δωρεάν εμβολιασμού περίπου 2.500 παιδιών.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ όσο και η σημερινή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας – Πρόνοιας και τη λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας – Πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την απρόσκοπτη λειτουργία και την αναβάθμιση του τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού του ΓΝΛ, καθώς και την ίδρυση τέτοιων ανάλογων δημόσιων κέντρων με δωρεάν υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις