ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμα ραντεβού για τον Αντώνη Σαμαρά

Το μεσημέρι με Βενιζέλο – Κουβέλη, το απόγευμα με Μπαρόζο και αύριο με την Τρόικα

Τα πιο κρίσιμα ραντεβού από την ημέρα της ορκωμοσίας του ξεκινάει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αρχικά θα συνεργαστεί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:00 με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ενώ στις 17:30 το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου θα περάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ακόμη κρισιμότερο θα είναι το ραντεβού της Παρασκευής, αφού στις 11:00 το πρωί ο κ. Σαμαράς θα δεχτεί στο γραφείο του τους εκπροσώπους της Τρόικα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των τριών αρχηγών των κομμάτων που συνεργάζονται στην κυβέρνηση θα βρεθούν τα μέτρα-σοκ που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία θα παραδοθούν στην τρόικα για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι αρχηγοί δεν συμφωνούν, όπως έχουν ήδη δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, σε νέα μέτρα μέσα στο 2012 ή σε οριζόντια μέτρα, όπως νέες περικοπές και πλαφόν σε συντάξεις. Τα μέτρα που εξετάζονται, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σκληρά και η τρικομματική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στην κοινή γνώμη πώς μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν λαμβάνονται μέτρα την ώρα που οι περικοπές ανέρχονται σε 15 περίπου δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι αρχηγοί στη συνάντησή τους θα εγκρίνουν ή όχι την λίστα των μέτρων των 11,5 δισ. προκειμένου να μπει το πρόγραμμα σύγκλισης σε τροχιά επίτευξης των στόχων. Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έστειλε τη λίστα των μέτρων στους αρχηγούς, η οποία περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις και αποτελεί τη βάση της συζήτησης που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Η επίσκεψη Μπαρόζο αποτελεί θετική είδηση για την κυβέρνηση η οποία περιμένει από τον ευρωπαίο αξιωματούχο μια χειρονομία καλής θέλησης ή μια θετική δήλωση προκειμένου να αναπτερωθεί το ηθικό των Ελλήνων.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ «το ότι έρχεται ο πρόεδρος της Κομισιόν και επιλέγει στην τρέχουσα ευρωπαϊκή συγκυρία να έρθει στην Ελλάδα, είναι από μόνο του ένα γεγονός που δίνει μηνύματα. Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή του προέδρου της Κομισιόν είναι και μία αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση. Ηδη, νομίζω ότι βλέπετε στον διεθνή χώρο μία διαφορετική αντιμετώπιση. Μέσα σ’ ένα μήνα έχουν γίνει αρκετά βήματα, βέβαια, πρέπει να επιταχύνουμε».

Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να πείσει τόσο τους εκπροσώπους της Τρόικα όσο και τον κ. Μπαρόζο ότι η τρικομματική κυβέρνηση που προέκυψε μετά από δυο επώδυνες εκλογικές αναμετρήσεις είναι αποφασισμένη να ξαναβάλει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης και ότι αυτή τη φορά οι υποσχέσεις θα τηρηθούν. «Στασιμότητα τέλος» θα είναι το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν οι τρεις αρχηγοί.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις