ΛΑΡΙΣΑ

«Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς»

Επίσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Διεύθυνση   για το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών

Επίσκεψη πραγματοποίησαν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Λαμπρούλης Γιώργος με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους κ. Ούντρια Λίτσα και Κρίκη Πέτρο στην διευθύντρια κ. Μπαξεβάνου για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία των αιτήσεων και την απορρόφηση των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη νέα σχολική περίοδο.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποδεικνύεται ότι και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός των δομών πρόνοιας καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν φτάνουν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες για τα παιδιά των νέων ζευγαριών, των εργαζόμενων και των μεταναστών της πόλης μας.

Ήδη από τα κριτήρια και μόνο που απαιτούνται για να είναι κάποιος δικαιούχος, αποκλείονται χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών που έχουν άνεργες μητέρες, μετανάστες μη μέλη Ε.Ε. , κ.α όταν η ανεργία θερίζει στη χώρα με 25% και στις γυναίκες ξεπερνάει το 50%.

Αλλά και με βάση αυτά τα κριτήρια που θεσπίζει η δημοτική αρχή και που δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες, τη νέα χρονιά θα μείνουν 500 παιδιά λαϊκών οικογενειών έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς από τις 2330 αιτήσεις θα εγκριθούν με βάση την δυναμικότητα των 23 σταθμών του Δήμου οι 1700 περίπου. Την ίδια στιγμή οι γονείς, τα νέα ζευγάρια, οι μετανάστες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς καλούνται είτε να γίνουν βορά στις ορέξεις των ιδιωτών για να βγουν στο μεροκάματο, είτε να μείνουν άνεργοι.

Για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα δουλέψουν σε καθεστώς ελαστικής απασχόλησης με 5μηνα(40) και 11μηνα(57) και στη λογική της εργασιακής περιπλάνησης και ανακύκλωσης της φτώχειας, που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η δημοτική αρχή με την σύμφωνη γνώμη των άλλων παρατάξεων κ. κ.  Σάπκας (ΠαΣοΚ) Καλογιάννης (Σύριζα) Μπαρτζώκης.

Εργασιακές σχέσεις που ανακυκλώνουν την φτώχεια και την ανεργία και που δεν έχουν καμιά σχέση με το απαιτούμενο παιδαγωγικό έργο, που φιλότιμα παράγεται από τους εργαζόμενους, καθώς πέρυσι είχαμε και το φαινόμενο των 2μηνων συμβάσεων, όπου τα νήπια καλούνταν να αλλάζουν δασκάλους κάθε δυο μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ψυχισμό και τη διαπαιδαγώγησή τους.

Η αντιλαϊκή διαχρονικά πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την κατάργηση των δωρεάν προνοιακών υποδομών της προσχολικής αγωγής, αλλά με το πέρασμά τους στους δήμους και με τα τροφεία, άνοιξε το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών και με την ενίσχυση τους με ζεστό χρήμα.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τρέχει για ορισμένες θέσεις επιδοτούμενες σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αποτελεί πρόκληση για κάθε εργαζόμενο, καθώς όχι μόνο δεν καλύπτουν τις αυξημένους λαϊκές ανάγκες αλλά πριμοδοτούν με ζεστό χρήμα ιδιώτες επιχειρηματίες. Για να αντιληφθεί κάποιος τα μεγέθη αρκεί να αναφέρουμε ότι η επιδότηση αγγίζει τα 4000 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί που φιλοξενείται μέσω ΕΣΠΑ σε ιδιωτικούς ή δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Τέτοιου είδους προγράμματα όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα της δωρεάν και πλήρους κάλυψης όλων των λαϊκών αναγκών για προσχολική αγωγή, αλλά αποτελούν και το άλλοθι της επιχειρηματικής δράσης πάνω σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Ενώ από την άλλη ούτε προγραμματίζεται η κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών κάθε χρόνο για την κάλυψη των όλο και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής, η οποία αποτελεί τον πιο πιστό στυλοβάτη της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, η οποία προβλέπει και την μείωση των κρατικών δαπανών για τομείς όπως παιδεία-υγεία-πρόνοια και το πέρασμά τους στους δήμους δίχως πόρους, φορτώνοντάς τα στις πλάτες του λαού.

Μια πολιτική την οποία στήριξαν και στηρίζουν με τις παραλλαγές τους όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις κκ Σάπκας, Καλογιάννης, Μπαρτζώκης, αλλά και οι πολιτικοί φορείς που τους στηρίζουν στην Κ.Ε.Δ.Ε.  (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ).

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να συσπειρωθούν στα ταξικές συσπειρώσεις κατά κλάδο και τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα κατά συνοικία και θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης για να διεκδικήσουν άμεσα:

•             Να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς, να απορροφηθούν όλες οι αιτήσεις.

•             Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά των άνεργων μητέρων και των μεταναστών που θέλουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς

•             Δημόσια και δωρεάν δίχρονη προσχολική αγωγή με κρατικούς σύγχρονους παιδικούς σταθμούς.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις