ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιρλανδία εκπλήσσει τις αγορές

Ενα σημαντικό βήμα για την απεξάρτησή της από ΕΕ και ΔΝΤ έκανε την Πέμπτη η Ιρλανδία, καθώς η απόπειρά της να ξαναβγεί στις αγορές με νέα ομόλογα αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένη, προς έκπληξη πολλών.

Την ίδια στιγμή, το εγχείρημα της Ιρλανδίας, με την απήχηση που είχε, αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας στο μουντό και απαισιόδοξο σκηνικό που επικρατεί στην Ευρωζώνη.

Η Ιρλανδία, η οποία αποκλείστηκε ουσιαστικά από τις αγορές ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2010, αποφάσισε, προς έκπληξη πολλών, να προχωρήσει στη διάθεση ομολόγων πενταετούς και οκταετούς διάρκειας σε νέους επενδυτές και, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός διαχείρισης του δημοσίου χρέους της χώρας, άντλησε 4,2 δισ. ευρώ από τα νέα ομόλογα που λήγουν το 2017 καθώς και από μια υφιστάμενη έκδοση λήξης το 2020.
Επιπλέον, στο πλαίσιο ενός νέου swap, κάτοχοι ομολόγων λήξης το 2013 και το 2014 αντάλλαξαν χρέος 1 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι η Ιρλανδία μείωσε τις δανειακές υποχρεώσεις της κατά 5,2 δισ. ευρώ επιπλέον, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από τους πιστωτές της το 2014.
Το επιτόκιο για τα ομόλογα λήξης το 2017, από τα οποία η χώρα άντλησε 3,8 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο 5,9%, ενώ για τα ομόλογα του 2020 ήταν 6,1%. Και μπορεί τα επιτόκια αυτά να είναι σημαντικά υψηλότερα από το 3% που πληρώνει η Ιρλανδία στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, αλλά είναι χαμηλότερα από το 6,4% που κλήθηκε να προσφέρει η Ισπανία για να διαθέσει την περασμένη εβδομάδα πενταετή ομόλογα και το 6,7% που της ζητήθηκε για τίτλους οκταετούς διάρκειας.
Πηγή: Ημερησία.gr
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις