ΛΑΡΙΣΑ

«Καμπανάκι» Κομήτσα για τη λειψυδρία

Έκκληση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Π.Ε. Λάρισας και τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δε θα μείνουν από αρδευτικό νερό χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ, που βρίσκονται στα άκρα του δικτύου του ΤΟΕΒ Πηνειού, απευθύνει ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Χαρακόπουλο και τους βουλευτές του νομού Λάρισας, ο δήμαρχος Κιλελέρ τονίζει τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες εγώ προσωπικά, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κιλελέρ έχουμε γίνει αποδέκτες της έντονης αγωνίας δεκάδων αγροτών της Μελίας και άλλων Τοπικών Κοινοτήτων μας, που τα κτήματά τους βρίσκονται στα όρια του δικτύου του ΤΟΕΒ Πηνειού, οι οποίοι βλέπουν τα κανάλια να στερεύουν μέρα με τη μέρα και τις καλλιέργειές τους να κινδυνεύουν να μείνουν από νερό, με καταστροφικές συνέπειες για τη φετινή σοδειά τους.

Στο παρελθόν οι εν λόγω αρδευτές έχουν πέσει ξανά θύματα της έλλειψης αρδευτικού νερού και έχουν υποστεί βαριές ζημιές, επειδή έχουν την ατυχία να βρίσκονται στα άκρα του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Πηνειού. Όπως σημειώνουν, ωστόσο, πληρώνουν κανονικά τα τέλη τους προς τον Οργανισμό και απαιτούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθούν, φέτος, τα χειρότερα και για να μην είναι πάλι αυτοί, που θα πληρώσουν το μάρμαρο της αδυναμίας της πολιτείας να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να συγκρατείται το νερό του Πηνειού και να μη χύνεται στη θάλασσα το χειμώνα και την άνοιξη.

Οι αγρότες είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι και από το γεγονός ότι φέτος, όπως τονίζουν, ήταν ελάχιστες οι παρεμβάσεις που έγιναν, σε σχέση με άλλα χρόνια, από τον ΤΟΕΒ για τον καθαρισμό και τη διάνοιξη κομβικών χαντακιών στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τη διαχείριση και τη μεταφορά του νερού από τα αντλιοστάσια του Πηνειού έως τα άκρα του δικτύου του Οργανισμού.

Καλούμε ως δημοτική αρχή Κιλελέρ κάθε αρμόδιο φορέα να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα στον Πηνειό (φράγμα Γυρτώνης κλπ), έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού προς τους ταμιευτήρες και τα αρδευτικά κανάλια, καθώς επίσης και για την τροφοδοσία και τον εμπλουτισμό της λίμνης Κάρλας.

Επιπλέον, για να προληφθεί μία καταστροφή στις καλλιέργειες, λόγω της έλλειψης νερού, απευθύνουμε έκκληση στη διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού να προβεί, έστω και τώρα, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό των χαντακιών προκειμένου να βελτιωθεί η ροή του νερού και να μην απαιτούνται τόσο μεγάλες ποσότητες για να φθάσει αυτό μέχρι τα άκρα του δικτύου.

Επίσης, σας μεταφέρουμε το αγωνιώδες αίτημα  των αγροτών μας να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του νερού που φθάνει στα αντλιοστάσια του Πηνειού από το νομό Καρδίτσας και να αποφευχθούν κινήσεις πανικού, υπό την πίεση άναρχων κραυγών ορισμένων παραγωγών, με στόχο όλοι οι αρδευτές να έχουν ισότιμη μεταχείριση και να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν σπατάλες στις ούτως ή άλλως περιορισμένες ποσότητες του νερού, που οι αγρότες περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού για να ξεδιψάσουν τις καλλιέργειές τους».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις