ΕΛΛΑΔΑ

Reuters: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο «κούρεμα»

Η Eλλάδα είναι πολύ δύσκολο να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και μια αναδιάρθρωση θα είναι απαραίτητη δήλωσαν στο Reuters τρεις αξιωματούχοι της Ε.Ε, τονίζοντας παράλληλα ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα διαπιστώσει μεγάλες αποκλίσεις από το πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη επέστρεψε στην Ελλάδα κλιμάκιο ελεγκτών της ΕΚΤ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με στόχο να ολοκληρώσει μέχρι τον επόμενο μήνα την ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν και σύμφωνα με τις πηγές του Reuters τα συμπεράσματα έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται.

“Η Ελλάδα βρίσκεται εντελώς εκτός τροχιάς” ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. “H ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πολύ κακή”, πρόσθεσε.

“Τίποτα δεν έχει γίνει τους τελευταίους 3-4 μήνες στην Ελλάδα” τόνισε έτερος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι η πρόβλεψη για την αύξηση της ύφεσης δείχνει ότι το βάρος του χρέους αυξάνεται σε σχέση με το ΑΕΠ.

“Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και μαζί ο λόγος του χρέους” υποστήριξε τρίτος αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο του χρέους για το 2020, λέγοντας ότι η απόκλιση μπορεί να είναι της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 30 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία μια αναδιάρθρωση ή μια αλλαγή των όρων του προγράμματος και δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί σε περίπτωση που υπάρχει νέα απόκλιση από τους στόχους, το βάρος θα πρέπει να το επωμιστούν η ΕΚΤ και τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους το ενδεχόμενο αυτό “δεν έχει εξεταστεί πολιτικά, γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει αυτήν τη συζήτηση”.

Πρόσθεσαν μάλιστα, ότι έξι κράτη – μέλη της ευρωζώνης έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους στη βελτίωση των όρων του ελληνικού προγράμματος, όχι μόνο επειδή η Αθήνα χάνει συνεχώς τους στόχους, αλλά και γιατί το κόστος θα μεταφερθεί κατευθείαν στους φορολογούμενους.

“Η πολιτική δυναμική πηγαίνει πραγματικά ενάντια στην οικονομική δυναμική” ανέφερε μια πηγή. “Τα οικονομικά επιχειρήματα μπορεί να είναι ξεκάθαρα – πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το χρέος της Ελλάδα αν είναι να καταστεί βιώσιμο – αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση” πρόσθεσε.

Πηγή: www.euro2day.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις