ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Νεκρά ψάρια ξέβρασε η Κάρλα

Παράνομοι ψαράδες έσπευσαν για να τα μαζέψουν!

Νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην λίμνη Κάρλα για μία ακόμη φορά. Την περασμένη Κυριακή σήμανε συναγερμός όταν φύλακες του Φορέα Διαχείρισης αντίκρισαν δεκάδες νεκρά ψάρια στις όχθες της λίμνης.

Την ίδια ώρα παράνομοι αλιείς εκμεταλλευόμενοι το γεγονός έσπευσαν να συλλέξουν τα ψάρια, «πιάστηκαν όμως στα πράσα» από την Αστυνομία Βελεστίνου που ειδοποιήθηκε από το Φορέα.

Τα νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τον Φορέα που δημοσιοποίησε το γεγονός, στην Είσοδο 2Τ της Λίμνης Κάρλας, ενώ ο θάνατός τους οφείλεται κυρίως στη μείωση της στάθμης του νερού στη λίμνη Κάρλα.

Η παράνομη δραστηριότητα των 15 αλιέων (με δίχτυα, απόχες και ψαροτούφεκα) έγινε αμέσως αντιληπτή από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, οι οποίοι με την επέμβαση της Αστυνομίας του Βελεστίνου σταμάτησαν τους παράνομες αλιείς.

Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου μετέβη στην περιοχή της τάφρου 2Τ, προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος της επιβάρυνσης .

Έγιναν επιτόπου φυσικοχημικές μετρήσεις της ποιότητας του νερού, μακροσκοπικών εξετάσεων των ιχθύων και συλλογής δειγμάτων νερού για τον έλεγχο της παρουσίας φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι φυσικοχημικές παράμετροι του νερού κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, μη δικαιολογώντας τον θάνατο των ιχθύων. Εντούτοις, αναμένονται τα υπόλοιπα αποτελέσματα ελέγχου της ποιότητας του νερού από εξειδικευμένα εργαστήρια. Η μακροσκοπική εικόνα των ιχθύων περιλάμβανε τον διαμελισμό τους και τη μετουσίωση της σάρκας τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου διενεργεί έρευνες προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν η θνησιμότητα των ιχθύων οφείλεται σε φυσικά αίτια ή στη δραστηριότητα των λαθραλιέων.

Σε ανακοίνωσή του ωστόσο τονίζει ότι «οι συνέπειες της λαθραλιείας είναι επιβαρυντικές για τα υδάτινα οικοσυστήματα καθώς επηρεάζουν αρνητικά τη δομή και τη λειτουργία τους. Επομένως, ο Φορέας Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου κάνει έκκληση στην τοπική κοινωνία για την συμμετοχή της στην αποτροπή παρόμοιων περιστατικών παράνομης αλιείας, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος της Λίμνης Κάρλας».

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις