ΛΑΡΙΣΑ

Επιστολή Αγοραστού για τα μήλα της Αγιάς

Επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ απέστειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζητώντας να ισχύσει ότι και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στο ζήτημα της εμβάπτισης των μήλων σε διφαινυλαμίνη.

Παράλληλα απέστειλε και το πόρισμα της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στον Γεωργικό Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου αναλύεται και επιστημονικά ότι η χρήση διφαινυλαμίνης δεν έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει βλαβερές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:

«Μεγάλο ζήτημα έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας πάνω στο ζήτημα της προστασίας των μήλων (ιδιαίτερα των πράσινων ποικιλιών) και της διατήρησής τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαγωγικής περιόδου με τη χρήση της τεχνικής της εμβάπτισης των μήλων σε διφαινυλαμίνη.

Στη συγκεκριμένη ουσία επειδή δεν δόθηκε έγκριση για χρήση την περσινή χρονιά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σαπίσουν μεγάλες ποσότητες πράσινων, εξαγώγιμων κυρίως ποικιλιών μήλων με σημαντική οικονομική ζημιά για τους μηλοπαραγωγούς και τους εξαγωγείς.

Αντίστοιχα η ίδια ουσία και για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκε σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται ανταγωνιστικά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με αυτές και να έχουν χαθεί μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Έτσι οι παραγωγοί μας βίωσαν μια μεγάλη ζημιά, που είχε αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν σε άλλες χώρες να επιτρέπεται η χρήση μιας ουσίας και σε άλλες όχι. Πρέπει να ισχύουν παντού οι κανόνες της ισονομίας και της ισοπολιτείας για να μην παρατηρούνται αρρυθμίες στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Παρακαλούμε να δοθεί κατ΄ εξαίρεση χρήση του ειδικού σκευάσματος για τον εμβαφτισμό των μήλων, το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες μας ώστε να διατηρήσουν τα μήλα  σε καλή κατάσταση και να μπορέσουν στη συνέχεια να τα εξάγουν. Άλλωστε, το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι εγκεκριμένο και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις