ΕΛΛΑΔΑ

Την Παρασκευή η τρόικα στον πρωθυπουργό

Νέα σύσκεψη θα έχουν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού της τρόικας με τον πρωθυπουργό έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Μαζεύει πόντους ο Σαμαράς

Στο μεταξύ, η παρέμβαση του για το άνοιγμα της Χαλυβουργίας, η συμφωνία με την Τράπεζα Επενδύσεων για την άμεση εισροή 1,4 δις ευρώ και η συνάντηση του με τον Μπιλ Κλίντον δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή» τόνιζαν συνεργάτες του στο Real.gr εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για τα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν τις τρεις προηγούμενες μέρες. Άλλωστε στόχος του Αντώνη Σαμαρά – όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη – είναι να αλλάξει πρώτα η «ψυχολογία της αγοράς» προκειμένου να ανασάνει η πραγματική οικονομία.

Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό η Ελλάδα βρέθηκε για καλό λόγο στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον, η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό και η διευρυμένη σύσκεψη με τους υπουργούς έδωσαν πόντους στην κυβέρνηση αλλά και στην χώρα μας, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη της Τρόικας.

Κλίντον: Απλοποιήστε τους νόμους για να σας βοηθήσουμε

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπιλ Κλίντον έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ που είναι επικεφαλής μια ομάδας ισχυρών Ελληνοαμερικανών ήταν ξεκάθαρος απέναντι στον Πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. «Απλοποιήστε τους νόμους για να σας βοηθήσουμε» φέρεται να είπε ο Μπιλ Κλίντον ο οποίος έδειξε να γνωρίζει αρκετά καλά την δαιδαλώδη νομοθεσία όσον αφορά τις επενδύσεις.

Τι ζήτησε ο Κλίντον 

• Μείωση της γραφειοκρατίας

• Αλλαγή του επενδυτικού νόμου – πιο ευέλικτος

• Μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις

• Σταθερό φορολογικό σύστημα

Τα όσα έθεσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ έγιναν ουσιαστικά δεκτά από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευτεί για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις με στόχο να φτάσει το 15%. Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι με αυτή την κίνηση η χώρα μας θα γίνει πιο ελκυστική σε νέες επενδύσεις που εκτός από χρήματα που θα φέρουν στα άδεια κρατικά ταμεία, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Ο Μπιλ Κλίντον αποχώρησε από την χώρα μας με την προϋπόθεση να επιστρέψει μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα και η συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα ενέργειας και τουρισμού. Οι ομογενείς που συνόδευαν τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ εξέφρασαν στον Πρωθυπουργό την ικανοποίηση τους για την δημιουργία υφυπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού.

Ανάσα 1,4 δις ευρώ

Από το φθινόπωρο αναμένεται να μπει «ζεστό χρήμα» στα Ελληνικά ταμεία από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους περίπου 1,4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κύριοι Στουρνάρας και Χατζηδάκης κατάφεραν να ξεπεράσουν τα τεχνικά εμπόδια και να πείσουν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να ανάψει το πράσινο φως.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία 

1. Συμφωνήθηκαν οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών.

2. Ενεργοποιείται η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε υπογραφεί το Μάρτιο και υλοποιείται τώρα, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δις ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα:

• 600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή το επόμενο εξάμηνο

• 1 δις ευρώ ως το Δεκέμβριο του 2013

• 1,44 δις ως το τέλος του 2015.

• Το Ταμείο Εγγύησης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1:2

3. Συμφωνήθηκε η δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.

http://www.real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις