ΛΑΡΙΣΑ

«Εθνικό έγκλημα η εξόρυξη του λιγνίτη στο Δομένικο»

Την απορία του ,αλλά και την οργή της εκφράζει η Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που εκπροσωπεί 70 Οργανώσεις και Συλλόγους Ελασσονιτών ,απ’ όλο τον κόσμο, στην εμμονή ,αλλά και στο ενδεχόμενο εξόρυξης του λιγνίτη από τα κοιτάσματα στην περιοχή της  Ελασσόνας, αλλά και της Δράμας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως “είναι αδιανόητο να μην λαμβάνεται  υπόψη η δημόσια υγεία ,η καταστροφή του περιβάλλοντος ,η στέρηση της δυνατότητας μιας περιοχής να αναπτυχθεί κατά  τρόπο ήπιο και κυρίως αειφορικό ,όταν είναι γνωστό σε όλους ,ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση μπορεί να προκύψει μέσα από πολλή και σοβαρή εργασία πάνω στον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή βιολογικών ποιοτικών προϊόντων.

Είναι, άλλωστε ,γνωστό ότι η περιοχή της Ελασσόνας ,όλος ο Νομός Λάρισας ,αλλά και ολόκληρη η Θεσσαλία ,που θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες ,από την ενδεχόμενη εξόρυξη του λιγνίτη , τα τελευταία χρόνια δίνει έναν τεράστιο αγώνα για την ανάδειξη της ως αγαπημένου τόπου προορισμού ,γιατί φημίζεται για τα σπουδαία φυσικά της μνημεία και τα εξαιρετικά ποιοτικά της προϊόντα ,τα οποία και κατακτούν συνέχεια νέες αγορές .

Δεν θα επιτρέψουν οι τοπικές κοινωνίες να καταστραφεί αυτή η τεράστια προοπτική αειφόρου ανάπτυξης της Θεσσαλίας και το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της φύσης ,ο Όλυμπος,στο όνομα μιας εφήμερης ,αναχρονιστικής ,αντιεπιστημονικής και επικίνδυνης αντίληψης για τον τρόπο επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος της χώρας.

Το Δίκτυο  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» υπενθυμίζει ότι το θέμα της ενέργειας  επιλύεται  με την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (ήλιος ,αέρας ,θάλασσα κ.ά. ) ,που ,δυστυχώς ,στη χώρα μας ,ενώ υπάρχουν όλα σε τόση αφθονία , οι κοντόφθαλμες και επικίνδυνες πολιτικές ουδέποτε αξιοποίησαν, αν και το όφειλαν  .

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ,ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος και  της δημόσια υγείας ,αλλά και της στέρησης  προοπτικής της πράσινης ανάπτυξης ,σε μια μεγάλη και κυρίως παραγωγική περιοχή  ,όπως είναι η Θεσσαλία , είναι μια επικίνδυνη και αντεθνική πολιτική .

Η   χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας ,είναι μια αναχρονιστική τεχνικά λύση ,η οποία εδώ και δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί από τις αναπτυγμένες χώρες ,οι οποίες έχουν ,ήδη,  αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, προκειμένου να προστατέψουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οι κοινωνίες που θα επιβιώσουν ,τελικά ,είναι αυτές ,που σέβονται το περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες ευημερίας για τη νέα γενιά .

Αυτό είναι και το δικό μας μεγάλο στοίχημα και οφείλει η Πολιτεία να το σεβαστεί.

Οι τοπικές κοινωνίες της Ελασσόνας ,του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας ,μέσα από τη συνεργασία τους με τη τοπική αυτοδιοίκηση ,θα αντιταχθούν σύσσωμες στις αδιόρθωτες ,επικίνδυνες και κοντόφθαλμες πολιτικές που καταστρέφουν το μέλλον των επόμενων γενεών ,στο όνομα μια εφήμερης επίλυσης στο θέμα της ενέργειας ,που δεν λαμβάνει υπόψη ότι την ίδια στιγμή καταστρέφονται χιλιάδες οικογένειες που ζουν ,επί δεκαετίες  ,με την παραγωγή εξαιρετικών ποιοτικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων .

Υπενθυμίζεται ότι η οργισμένη αντίδραση απηχεί τις απόψεις  όλων των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (Συλλόγων,φορέων κλπ)  , ,που συμπαρατάσσονται  με τις προσπάθειες της αιρετής Περιφέρειας ,των φορέων και των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ,αλλά ιδιαίτερα των κατοίκων της περιοχής της Ελασσόνας , η οποία θα υποστεί το τελειωτικό χτύπημα ,με την καταστροφή του παγκόσμιου μνημείου της φύσης ,του Ολύμπου  και της παραβίασης των αρχών της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής ,που παράγει μοναδικά αι πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα( Φέτα Ελασσόνας, αρνάκι-κατσικάκι, κρασιά ,γεωργικά προϊόντα, κτηνοτροφία κ.ά.)  .

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στέκεται στο πλευρό του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας και ζητά την έκφραση,σε όλα τα επίπεδα, της έντονης διαφωνίας των κατοίκων και των αιρετών στο ενδεχόμενο εξόρυξης του λιγνίτη και θα ζητήσει την παρέμβαση τόσο των οικολογικών οργανώσεων ,μέσω του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου της Κοινωνίας των Πολιτών ,όσο και την παρέμβαση διεθνών οργανώσεων για την επικείμενη οικολογική καταστροφή.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις