ΛΑΡΙΣΑ

Αντιμέτωποι με την ανεργία περίπου 160 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων του νομού

Το σωματείο ζητάει να μετατραπούν από τους Δήμους οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί στις 7 σήμερα το απόγευμα το σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων του νομού Λάρισα, προκειμένου να επικυρώσει τις αποφάσεις της πανελλαδικής συντονιστικής του επιτροπής.

Όπως επεσήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Καλούσης, «είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος να οδηγηθούν στην ανεργία 9.000 και πλέον εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων από την επόμενη σχολική χρόνια που εργάζονται στα σχολεία τα τελευταία 8 χρόνια και αμείβονται με τα ψίχουλα των 200-400 ευρώ το μήνα.  Στο νομό της Λάρισας με σύμβαση έργου απασχολούνται περίπου 160, 93 από αυτούς στο δήμο Λαρισαίων.

Σύμφωνα με τον Καλλικράτη  τις Συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων από το σχολικό έτος 2012-2013 και στο εξής  θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο. Με αυτή την κατεύθυνση οι δήμοι παίρνουν αποφάσεις σε όλη τη χώρα, προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας, όπως έκανε ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο δήμος Αθηναίων άλλα και άλλοι δήμοι. Πράγμα που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια θα οδηγηθεί στην ανεργία.

Πολλοί συμβασιούχοι σε όλη την Ελλάδα πάρα το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους έληξαν τον Ιούνιο, τους χρωστάνε  σήμερα έως και 5 μισθούς (ο μηνιαίος μισθός είναι 200-400 ευρώ). Στη Λάρισα οφείλονται οι μισθοί 4 μηνών».

Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, τόσο στο δήμο Λαρισαίων όσο και στην περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και στην αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπου και θα καταθέσουν υπόμνημα με τα εξής αιτήματα :

Α) Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών δημοσιών   σχολείων.

Β) Την μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Γ) Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται που οφείλονται στους εργαζόμενους με σύμβαση στα δημόσια σχολεία.

Δ) Να μην εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου (Ν.3943/11), που χρησιμοποιεί τους μόνιμους εργαζόμενους και για την καθαριότητα  των δημοτικών κτηρίων.

(newsroom onlarissa.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις