ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία – 13.296 – ήταν πολίτες

Πάνω από 19.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία στη διάρκεια των 16 μηνών της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τους συνολικά 19.106 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό, η πλειοψηφία είναι πολίτες (13.296).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, 4.861 στρατιώτες και 949 λιποτάκτες έχουν σκοτωθεί στο διάστημα αυτό.

Στο μεταξύ, οι Σύροι εξεγερμένοι κατέλαβαν χθες τον έλεγχο πολλών συνοριακών φυλακίων με το Ιράκ και την Τουρκία, που θεωρούνται κρίσιμα για τον εφοδιασμό τους με όπλα, ενώ ενεπλάκησαν σε μάχες με το στρατό στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και νέο μέτωπο, ενώ υποχώρησαν στην Δαμασκό.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την “ταχεία επιδείνωση” της κατάστασης, ενώ τόνισε ότι η συριακή κυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατεύσει τους αμάχους–καθώς χθες σε επεισόδια βίας σκοτώθηκαν άλλοι 130 άνθρωποι, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Μπαν απαίτησε από τις συριακές αρχές να “σταματήσουν τις σφαγές και τη χρήση βαρέων όπλων”, ενώ έστειλε κατεπειγόντως τον Ερβέ Λαντσούς, αναπληρωτή γραμματέα του Οργανισμού αρμόδιο για τις ειρηνευτικές αποστολές, στην Δαμασκό.

Το Παρίσι εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο προετοιμασία για την Συρία μετά τον Άσαντ και τάχθηκε υπέρ ενός “ταχέως σχηματισμού μιας προσωρινής κυβέρνησης” που πρέπει να είναι “αντιπροσωπευτική της ποικιλομορφίας της συριακής κοινωνίας”.

Έπειτα από σχεδόν μια εβδομάδα συγκρούσεων μέσα στην Δαμασκό και μια επίθεση με στόχο κορυφαία στελέχη του μηχανισμού ασφαλείας, η κυβέρνηση έχει δεχθεί πλήγματα.

Ωστόσο, μετά τις συγκρούσεις που κορυφώθηκαν την Πέμπτη με πάνω από 300 νεκρούς, οι συγκρούσεις και οι επιχειρήσεις καταστολής συνεχίστηκαν και στοίχισαν τη ζωή χθες σε τουλάχιστον 130 ανθρώπους –64 άμαχους, 43 στρατιώτες, 19 πολίτες που συμμετείχαν στη σύγκρουση και 4 λιποτάκτες–, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σφοδρές μάχες εξελίσσονταν για δεύτερη ημέρα στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, είπαν αντικαθεστωτικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για “δεκάδες τραυματίες”.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε εξέγερση σε φυλακή στη Χομς τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και οι αρχές ανέκτησαν χθες τον έλεγχο του σωφρονιστικού καταστήματος όπου δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

(newsit.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις