ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη ανάσα για την ελληνική οικονομία

Από το φθινόπωρο αναμένεται να μπει «ζεστό χρήμα» στην Ελληνικά ταμεία από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόϊερ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη.Όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους τόσο ο πρόεδρος της ΕΤΕπ όσο και οι δύο υπουργοί, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ – κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και έργων υποδομής στη χώρα μας – ενώ επιπλέον επιτεύχθηκε και πολιτική συμφωνία για συμμετοχή της ΕΤΕπ σε μελλοντικές συμφωνίες για τη διευκόλυνση των επενδυτών για ιδιωτικοποιήσεις και για έργα ΣΔΙΤ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 

1.Συμφωνήθηκαν οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών.

2.Ενεργοποιείται
 η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε υπογραφεί το Μάρτιο και υλοποιείται τώρα, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δις. ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα:

• 600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή το επόμενο εξάμηνο

• 1 δισ. ευρώ ως το Δεκέμβριο του 2013

• 1,44 δισ. ως το τέλος του 2015.

• Το Ταμείο Εγγύησης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1:2

3.Συμφωνήθηκε η δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.

Τέλος, στη σημερινή συνάντηση επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλ. Σακελλάρης ”ρήτρα δραχμής δεν υπήρξε ποτέ” ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας “ξεκαθαρίστηκε σήμερα σε ότι αφορά στη ρήτρα ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ, σημειώνεται ότι δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή αλλά δεν ήταν και ξεκάθαρο αυτό το σημείο”.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας: “ξεπεράσαμε ένα σημαντικό σκόπελο που υπήρχε στη διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ που εμπόδιζε τη χρηματοδότηση των ΜμΕ αλλά και άλλων έργων. Σε μία περίοδο που το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΤΕπ – θυμίζω ότι οι εκταμιεύσεις της Τράπεζας προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι σχεδόν μηδενικές καθώς φτάνουν μόνο τα 10 εκατ. ευρώ – θα επιτρέψει την επαναφορά του ιδιωτικού τομέα, να πάρει ανάσα”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: “η συμφωνία με την ΕΤΕπ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα καθώς η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη των ΜμΕ και έργων υποδομής αλλά και διευκόλυνση ξένων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας”.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόϊερ σχολίασε από την πλευρά του ότι “ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε τη διάθεσή μας για στενότερη συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Επιλύσαμε ένα σημαντικό θέμα με σκοπό να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η επενδυτική προσπάθεια σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια” και σημείωσε χαρακτηριστικά ” κάναμε ένα μεγάλο άλμα”.

http://www.real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις