ΛΑΡΙΣΑ

«Πρόκληση για την τοπική κοινωνία ο λιγνίτης» λέει ο Πουλάκης

Ανακοίνωση με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα ενέργειας Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Μ. Παπαγεωργίου σχετικά με την πρόθεση εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνου του Δομένικου Ελασσόνας, εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας». Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Αποτελεί ευθεία πρόκληση προς την τοπική κοινωνία, αλλά και επικίνδυνη πολιτική, η επιλογή του Υφυπουργού “Περιβάλλοντος”, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, κ. Παπαγεωργίου, να επαναφέρει το θέμα της εξόρυξης του λιγνίτη της Ελασσόνας, και μάλιστα άμεσα, με ορίζοντα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική τρόικα, στο όνομα των αγορών και του μνημονίου, δεν ενδιαφέρεται καθόλου ούτε για τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει τυχόν απελευθέρωση της λιγνιτικής ενέργειας και αδειοδότηση για εξόρυξη του λιγνίτη της Ελασσόνας στο περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ούτε για την ματαίωση οποιασδήποτε άλλης αναπτυξιακής δραστηριότητας και προοπτικής που αυτή θα επιφέρει, ούτε για την καθολική αντίδραση ολόκληρης της κοινωνίας της Π.Ε. Λάρισας και όλων των τοπικών φορέων.

Οι κάτοικοι της Ελασσόνας και ειδικότερα του Δομένικου έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής τους, με την παραγωγή και επεξεργασία παραδοσιακών προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας, με αναγνωρισμένα υψηλή ποιότητα (λ.χ. φέτα και αρνάκι ΠΟΠ), ενώ οι δυνατότητες για την ανάπτυξη περαιτέρω δραστηριοτήτων στην ίδια κατεύθυνση είναι ακόμη μεγαλύτερες, εφόσον υποστηριχθούν και από τις ασκούμενες κυβερνητικές και περιφερειακές πολιτικές.

Αντίθετα όμως, στο πλαίσιο του ξεπουλήματος του συνόλου του δημοσίου πλούτου, η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει στην αδειοδότηση της εξόρυξης λιγνίτη και την παραχώρησή της σε ιδιώτες. Εναπόκειται λοιπόν στους πολίτες, στη συλλογική κινητοποίησή τους, αλλά και στις τοπικές αρχές και στο σύνολο των φορέων η αντίσταση και η ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών και η διεκδίκηση του δικαιώματος στην υγεία, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, καθώς και μια εναλλακτική αειφόρο και βιώσιμη οδό ανάπτυξης της περιοχής.»

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις