ΕΛΛΑΔΑ

«Μαύρη» επέτειος σήμερα για την Κύπρο

Πριν από 38 χρόνια πραγματοποιήθηκε η τουρκική εισβολή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Οι μνήμες της 20ής Ιουλίου 1974 αναβιώνουν με τη συμπλήρωση 38 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με τραγικές συνέπειες τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 5:30 το πρωί, την ώρα που ξεκίνησε η εισβολή του «Αττίλα», ήχησαν οι σειρήνες.

Στις 8:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στο κενοτάφιο των πεσόντων. Παρούσα ήταν και η διακομματική αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής.

Τα κυπριακά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και τονίζουν την ανάγκη για αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία στον κοινό αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Μετά το μνημόσυνο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου είναι θαμμένοι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1956-59.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις