Αποζημιώσεις για επανασπορά βάμβακος ζητούν Διώτη – Γελαλής

Δημοσιεύθηκε στις: 20 Ιουλίου 2012, 17:38

Ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις που δεσμεύτηκε να δώσει ο ΕΛΓΑ στους βαμβακοπαραγωγούς που προχώρησαν σε επανασπορά των χωραφιών τους, μετά την καταστρεπτική για την παραγωγή τους χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου σε περιοχές του ν. Λάρισας, κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.

Σε αυτήν αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Σε συναντήσεις που είχαν οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί με τον υπηρεσιακό υπουργό ΑΑΤ και στελέχη του ΕΛΓΑ, οι αγρότες υποχρεώθηκαν σε επανασπορά των χωραφιών τους με βαμβάκι από την αρχή, μολονότι είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους ότι η σπορά των χωραφιών τον Ιούνιο δε θα αποδώσει σοδειά, ενώ θα τους φορτώσει με επιπλέον έξοδα. Ως λύση –αν και αποδεικνύεται μέχρι στιγμής μεσοβέζικη- για την αντιμετώπιση των εξόδων της επανασποράς, αναδείχτηκε το να δοθεί από τον ΕΛΓΑ επιχορήγηση 23 έως 25 ευρώ/στρέμμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να καθοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων στους παραγωγούς.

Οι αγρότες ξεκίνησαν τη διαδικασία επανασποράς, αγοράζοντας σπόρους και γεωργικά φάρμακα, που ακόμη χρωστούν στους γεωπόνους, καθώς και πετρέλαιο που το πλήρωσαν από την τσέπη τους. Όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ κανένα ποσό και δε βλέπουν να προχωρά η διαδικασία αποζημίωσής τους για την επανασπορά, βρισκόμενοι παράλληλα αντιμέτωποι με τους γεωπόνους, που παραμένουν και αυτοί απλήρωτοι».

Οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για το προϋπολογισθέν συνολικό ποσό που αναμένεται να δοθεί στους παραγωγούς καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα πιστωθούνε στους λογαριασμούς τους τα ποσά της έκτακτης επιχορήγησης για την επανασπορά των χωραφιών.

Τέλος, παραπέμποντας στην απάντηση του αρμοδίου κοινοτικού Επιτρόπου για ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης κ. Ciolos –σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για την χαλαζόπτωση στη Θεσσαλία-, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης εθνικής στήριξης στην χώρα μας σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλλει στην Επιτροπή σχετικές πληροφορίες ή σχετικό αίτημα, απηύθυναν ερώτημα προς τον υπουργό για ποιο λόγο δεν έχει ζητηθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. η χορήγηση εθνικής στήριξης, για την αποζημίωση των πληγέντων από την χαλαζόπτωση αγροτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ