ΛΑΡΙΣΑ

Μετρήσεις οστικής μάζας στον Πυργετό

Στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικής Ιατρικής, η ομάδα  πρωτοβάθμιας φροντίδας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ,επισκέφθηκε το Π.Ι. Πυργετού ,όπου ξεκίνησε πρόγραμμα μέτρησης οστικής μάζας (έλεγχος για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση), έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση για καπνιστές –στριες, άνω των 40 ετών) και Μικροβιολογικές – αιματολογικές εξετάσεις (γενικές και ειδικές) με τις κινητές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Η κινητή μονάδα από την Δευτέρα 16/7/2012 και για 10 ημέρες  βρίσκεται στο Π.Ι. Πυργετού. Κατόπιν θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στο Ιατρείο Μεσαγγάλων. Οι δωρεάν εξετάσεις θα συνεχιστούν σε όλη την Περιφέρεια (αναλυτικό πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας θα δημοσιευτεί σύντομα στην ιστοσελίδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας – http://www.dypethessaly.gr). Δίνεται η ευκαιρία στο κοινό, κατά προτεραιότητα άτομα καπνιστές πάνω από 40 ετών, που επιθυμούν να εξεταστούν, να εξετασθούν  εύκολα και δωρεάν για συχνές παθήσεις των πνευμόνων όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το Βρογχικό άσθμα. Όσον αφορά το πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και Εκτίμησης Κινδύνου Κατάγματος, εντάσσεται μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υπηρεσιών και είναι σημαντικό γιατί συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Για τη βέλτιστη αξιοποίηση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων, η Δ/νση Πληροφορικής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει αναπτύξει ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα με σκοπό την on-line καταχώριση και διαχείριση των δεδομένων απευθείας από τους επαγγελματίες υγείας των Κινητών Μονάδων, Περιφερειακών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Η ανάλυση των δεδομένων που καταχωρούνται θα μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποτυπώσει ποιοτικά, ποσοτικά και γεωγραφικά την κατάσταση υγείας του πληθυσμού της Περιφέρειάς μας με σκοπό τη χάραξη στοχευμένων και αποτελεσματικότερων δράσεων προληπτικής Ιατρικής.

Η ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αποτελείται στη συγκεκριμένη αποστολή  από την υπεύθυνη ΠΦΥ κα Στέλλα Ντόκλη και το Δ/ντη Πληροφορικής κο Ευάγγελο Σταματιάδη.

Οι συγκεκριμένες ειδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται από την ομάδα εργασίας της Κινητής Μονάδας, κ.κ. Μπαντούλης Αθανάσιος, Μαυρουδή Μαρία, Τουφεξή Ελευθερία και Μπριάμη Αμαλία.

Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε το Ιατρείο Μεσαγγάλων που ξεκίνησε τη λειτουργία του ως Κέντρο Εφημερίας από τις 16/7/2012 για την κάλυψη των παραλίων κατά τους θερινούς μήνες.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Αθανάσιος Τσάτσος, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η προσέλευση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η αγάπη με την οποία αγκαλιάζουν την προσπάθεια μας, γεγονός που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Δίνουμε έμφαση στην προληπτική ιατρική και σε αυτή την προσπάθεια μας βρίσκουμε συμπαραστάτες  τους δήμους και άλλους φορείς. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της ομάδας και στους κατά τόπους  υπεύθυνους των φορέων».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις