ΛΑΡΙΣΑ

ΔΙΩΤΗ: “Εχθρική προς το περιβάλλον η εξόρυξη λιγνίτη στην Ελασσόνα”

Σχετικά με τις δηλώσεις του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου για παραχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες, η υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είναι πλέον κοινό μυστικό πως η ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και η προσπάθεια να αποτελέσει η ενέργεια κάθε μορφής (παραχωρούμενη σε ιδιώτες), μέρος της δήθεν «λύσης» για τη χώρα και το χρέος, θα είναι συνεχώς μπροστά μας.

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν λοιπόν,  οι δηλώσεις του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα και Ελασσόνα. Η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, που στην ουσία της είναι η ίδια με την προηγούμενη, δεν κάνει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου, τον οποίον ψήφισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τον Φεβρουάριο του 2012.

Στο Ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28Α/14.2.2012), ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V_2_ΕΛΛ “Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής”, στη σελίδα 811, στα “Μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας” προβλέπεται σαφώς ότι: στο 1ο τρίμηνο 2012 η Κυβέρνηση οριστικοποιεί τα μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το 2ο τρίμηνο του 2012 αρχίζει την εφαρμογή τους, ενώ τον Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώνεται η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνούν με τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων  που στερούν από την ελληνική κοινωνία εργαλεία ανάπτυξης , κοινωνικής ευημερίας και πρόσβασης στους φυσικούς πόρους. Η ενέργεια και το νερό είναι αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά.  Επίσης υπενθυμίζουμε συγκεκριμένα,  πως σύσσωμες οι κοινωνίες των ν. Λάρισας και Δράμας, οι αυτοδιοικητικοί φορείς (τέως Νομαρχίες, αιρετές Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης/Αντιπεριφέρειες Ν. Λάρισας-Δράμας, Δήμοι των 2 νομών) καθώς και όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων των ν. Λάρισας και Δράμας, έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί σε κάθε σενάριο και προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας, προτάσσοντας τη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας υγείας και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στην αειφορία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούμε όλους τους φορείς, και κυρίως τις τοπικές κοινωνίες να πάρουν εκ νέου θέση στα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας καθώς και της Δράμας είναι μια πρόχειρη, αντιαναπτυξιακή και εχθρική προς το περιβάλλον επιλογή.

Η επιλογή αυτή αντιστρατεύεται και καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την όποια προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών. Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με την προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, να μην παραβιάζουν τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι προσαρμόσιμες, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στο φυσικό τοπίο.

Ο τόπος μας είναι το σπίτι μας. Με αυτή την έννοια δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση σχεδίων της κυβέρνησης που αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες, βλάπτουν τη δημόσια Υγεία και αυξάνουν τα κέρδη των ξένων και ντόπιων επενδυτών.”

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις