ΕΛΛΑΔΑ

Ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις εργαζόμενος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Απελπιστική είναι η κατάσταση για έναν στους δέκα εργαζομένους στην Ελλάδα οι οποίοι μόλις σε μερικούς μήνες είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 23,7%, ως αποτέλεσμα των νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Το κλίμα αυτό συμπληρώνουν και τα στοιχεία του ΣΕΠΕ στα οποία είναι ξεκάθαρο πως έχουν μειωθεί συνολικά οι νέες θέσεις εργασίας στην χώρα μας, την ώρα που η μαύρη εργασία σημειώνει μία κατακόρυφη άνοδο και οι ελαστικές τόσο σε ωράρια όσο και σε δικαιώματα, μορφές εργασίας έχουν αρχίσει να κυριαρχούν πλήρως.

Σύμφωνα με τον απολογισμό εξαμήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανασφάλιστος είναι ένας στους τρεις εργαζομένους, την ώρα που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας καταλαμβάνουν πλέον μόνιμα μεγάλο μερίδιο στην αγορά εργασίας. Μάλιστα οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων.

Αναλυτικότερα το Α΄ εξάμηνο του 2012, 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών, μετατράπηκαν σε πιο «ελαστικές», ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε κατακόρυφη αύξηση ύψους 45,3%, σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Την ίδια περίοδο του 2011 οι αντίστοιχες μετατροπές ήταν στις 30.366 συμβάσεις εργασίας, ένας αριθμός που τότε είχε σημειώσει εκρηκτική άνοδο σε σχέση μα το 2010 αγγίζοντας το 226%.

Αναφορικά με τις νέες θέσεις απασχόλησης υπήρξε μείωση καθώς για το Α΄ εξάμηνο του 2012 είδαμε σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής κατά 12,79% λιγότερες απ’ ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Οι αποδοχές των εργαζομένων είναι άλλη μία «πικρή» για πολύ κόσμο ιστορία, καθώς μέσα από τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις προκύπτει ότι το 9,3% των εργαζομένων έχει δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 23,7%.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί σε 496 επιχειρήσεις, που απασχολούν 57.614 εργαζόμενους, επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις αμοιβών 24,6% κατά μέσο όρο.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις απαντώνται στην Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Κρήτη με 29,73%, 27,90% , 26% αντίστοιχα.

Τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, παραμένουν σταθερά υψηλά, όμως το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι εντείνονται και αυξάνονται οι έλεγχοι.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις