ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Λανθασμένη επιλογή ο Αχελώος» επιμένει ο Πουλάκης

Με αφορμή την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστού, στη διαβούλευση για την κατάρτιση Προγραμμάτων Μέτρων επί των Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

«Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε και από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, κ. Κ. Αγοραστού στη διαβούλευση για την κατάρτιση Προγραμμάτων Μέτρων επί των Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας παραμένει προσκολλημένη στο παρωχημένο “όραμα” της εκτροπής του Αχελώου, σε ένα έργο που έχει από κάθε άποψη αποδειχθεί λανθασμένη επιλογή.

Αντίθετα από όσα ισχυρίστηκε στην παρέμβασή του ο κ. Αγοραστός, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο Θεσσαλικός κάμπος υφίσταται σήμερα τις συνέπειες της μακροχρόνιας επιθετικής, αλλά και ταυτόχρονα στρεβλής αναπτυξιακής πολιτικής, που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στον τομέα της γεωργίας, έχοντας φτάσει να καταναλώνει το 25% του νερού που καταναλώνεται σε όλη τη χώρα, ενώ ακόμα και αν πραγματοποιούνταν η εκτροπή του Αχελώου, δεν θα επαρκούσε για να καλύψει το οικολογικό έγκλημα και το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου που υπάρχει.

Από την πλευρά μας, είμαστε σταθερά αντίθετοι στην εκτροπή του Αχελώου. Τέτοιου είδους μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις, εκτός από περιβαλλοντικά επιζήμιες είναι πλέον οικονομικά και κοινωνικά ασύμφορες. Οι κυβερνήσεις που δεκαετίες τώρα εμμένουν στα «φαραωνικά» αυτά έργα έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την σπατάλη τεράστιων οικονομικών πόρων, οι οποίοι εάν προωθούνταν σε έργα μικρότερης κλίμακας συμβατά με το περιβάλλον και τις συνθήκες, θα είχαν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου.

Αντί της εκτροπής, ο σχεδιασμός σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης θα έπρεπε να προωθήσει μικρομεσαία φράγματα και ταμιευτήρες που θα διασφαλίζουν έγκαιρα και με επάρκεια τις ανάγκες της Θεσσαλίας σε νερό πόσιμο και άρδευσης, όπως την έγκαιρη ολοκλήρωση της λίμνης Κάρλας και των παράλληλων έργων του φράγματος της Γυρτώνης, την ολοκλήρωση των φραγμάτων και των αντίστοιχων δικτύων, Μαυρομάτικου και Αγιονερίου, την υλοποίηση μικρομεσαίων φραγμάτων αξιοποίησης επιφανειακών νερών στην Πύλη, στο Μουζάκι, στο Νεοχωρίτη και στον Ενιππέα και την υλοποίηση μικρομεσαίων φραγμάτων ορεινής υδρονομίας.

Όσο και αν εθελοτυφλεί ο κ. Περιφερειάρχης, είναι πλέον γνωστό σε όλο τον αγροτικό κόσμο και τους πολίτες ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν προχωράει η ανάπτυξη της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα είναι οι κεντρικές πολιτικές επιλογές της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, που γεννούν ανεργία, φτώχεια και ύφεση. Τη στιγμή που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει παγώσει, τη στιγμή που σχεδιάζεται το ξεπούλημα ακόμα και αυτού του πολύτιμου αγαθού του νερού, είναι τουλάχιστον αφέλεια να επιμένει κανείς ότι η απάντηση στα προβλήματα της θεσσαλικής οικονομίας και κοινωνίας, η παρηγοριά για τους θεσσαλούς αγρότες είναι η εκτροπή του Αχελώου, με το τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που αυτή θα έχει.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις