ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα του “ραδιενεργού φορτίου” της Χαλυβουργίας

Συζητήθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η επερώτηση του Κώστα Πουλάκη με θέμα το ραδιενεργό υλικό που εντοπίστηκε σε απόβλητα που απέστειλε στην Ιταλία προς επεξεργασία η «Χαλυβουργία Βόλου».

Αφού υπενθύμισε το ιστορικό της υπόθεσης του φορτίου της «Χαλυβουργίας» στο οποίο οι ιταλικές αρχές εντόπισαν ραδιενεργό Καίσιο-137 σε συγκέντρωση 3,7 Bq/gr και το απέστειλαν στην Ελλάδα, ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε την εκκωφαντική διαφορά που υπάρχει στον τρόπο με τον οποίο με διαφάνεια και εμπλοκή όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων – πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιστημονικών – χειρίστηκαν το ραδιενεργό φορτίο οι ιταλικές αρχές αφ’ ενός και στη μυστικότητα με την οποία επιχείρησαν α διαχειριστούν το ζήτημα οι ελληνικές αρχές, εν πλήρει αγνοία των τοπικών φορέων και της κοινωνίας της Μαγνησίας αφ’ ετέρου, αφού ακόμα και ο κ. Περιφερειάρχης, με τη σημαντική θεσμική του ιδιότητα, πληροφορήθηκε το ζήτημα από την επερώτηση του ίδιου.

Ιδιαίτερη ωστόσο αίσθηση προκάλεσε, όπως σχολίασε κατά τη συζήτηση ο κ. Πουλάκης, η ενημέρωση των επιστημόνων της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Παρά την εμβριθή και κατατοπιστική παρέμβαση των δύο έγκριτων επιστημόνων της ΕΕΑΕ, κατέστησαν απολύτως εμφανή τα κενά του θεσμικού πλαισίου, αλλά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό της ΕΕΑΕ, παρ’ όλο που αποτελεί τον μοναδικό φορέα στην Ελλάδα που είναι αρμόδιος για την επίβλεψη της ραδιενέργειας και την ακτινοπροστασία.

Έτσι, παρά την επιστημονική επάρκεια και τις εμφανώς φιλότιμες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού της, στην πραγματικότητα η ΕΕΑΕ δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής παρά μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους στο φορτίο στο οποίο εντοπίστηκε ραδιενέργεια, ενώ ο συνολικός έλεγχος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, απαντώντας στον κ. Πουλάκη, οι ειδικοί της ΕΕΑΕ διευκρίνισαν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί στο συγκεκριμένο στάδιο επεξεργασίας η προέλευση του ραδιενεργού υλικού, άρα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από ποια χώρα προήλθε το επίδικο υλικό και κατά πόσο πρόκειται για μεμονωμένο ατυχές περιστατικό ή η «Χαλυβουργία» προμηθεύεται συστηματικά υλικά από χώρες που είχαν λάβει χώρα πυρηνικά ατυχήματα.

Τελικά δε, τους συνολικούς ελέγχους θα αναλάβει να εκπονήσει η ίδια η εταιρία στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, με την επίβλεψη απλώς κατά την αρχή και το τέλος της διαδικασίας της ΕΕΑΕ, διότι κατά τους επιστήμονες που έκαναν την ενημέρωση, η ΕΕΑΕ δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα από πλευράς εγκαταστάσεων και ανθρώπινου δυναμικού ώστε να ελέγξει ένα τόσο μεγάλο φορτίο (περίπου 1000 σάκοι με έναν τόνο τέφρας έκαστος).

Με αφορμή την ενημέρωση από τους επιστήμονες της ΕΕΑΕ, ο κ. Πουλάκης έθεσε μία σειρά από ερωτήματα που αφορούν το τεχνικό/επιστημονικό μέρος του ζητήματος, όπως λόγου χάρη το ζήτημα του με ποια κριτήρια κάθε χώρα προσδιορίζει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια με δεδομένο ότι αυτά διαφέρουν ανά οργανισμό ή/και χώρα, ενώ αναρωτήθηκε αν ο κανόνας του μνημονίου «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις» θα ισχύσει και για την ΕΕΑΕ, που αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο δέκα επιστήμονες.

Όπως ανέφερε «η συστηματική αδιαφορία για την ενίσχυση φορέων όπως η ΕΕΑΕ, που παράγουν και επιστημονικά και κοινωνικά αξιοσημείωτο και πολύτιμο έργο αφήνουν – ανεξάρτητα και πέρα από το συγκεκριμένο περιστατικό – εκτεθειμένους στην πραγματικότητα τους πολίτες. Κατά τη γνώμη μας, η διαχείριση θεμάτων τόσο κρίσιμων όπως η ραδιενέργεια, δεν μπορεί παρά να γίνεται, όπως έγινε και στην Ιταλία, με διαφάνεια και ανοιχτή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όχι εν αγνοία των φορέων και της τοπικής κοινωνίας».

Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης σημείωσε ότι η παράταξή του αναμένει νεότερη ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη, με την ολοκλήρωση και των τελικών ελέγχων στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ώστε να απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερος έλεγχος και συντονισμός για αντίστοιχα ζητήματα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις