ΛΑΡΙΣΑ

Διαχρονικά και οξυμμένα τα προβλήματα της Πυροσβεστικής

Με το διοικητή της υπηρεσίας και συνδικαλιστές συναντήθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Συνάντηση με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων είχε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα διαχρονικά ίσως οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία σε ότι αφορά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και των πεπαλαιωμένων οχημάτων και ελλείψεων σε υλικοτεχνικά μέσα, όπως και των τραγικών ελλείψεων που αφορούν στον τομέα της πρόληψης.

Αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να καλούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό ακόμα και για την ίδια την προστασία της ζωής τους.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν καλύφθηκαν ούτε με την «πρόσληψη» 3.400 πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, πόσο μάλιστα με την ενσωμάτωση 1.906 συμβασιούχων πυροσβεστών περίπου 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Τα μειωμένα κονδύλια έως και 45% καθήλωσαν ελικόπτερα (συντονισμού αλλά και κατάσβεσης), ακινητοποίησαν οχήματα με μικρές (φθαρμένα ελαστικά) ή μεγάλες βλάβες, προκάλεσαν «αλαλούμ» στις προσλήψεις συμβασιούχων, στο ωράριο απασχόλησής τους και στην ανανέωση υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Τα Δασαρχεία, η Περιφέρεια, οι Δήμοι περιμένουν ακόμη την πενιχρή κατανομή των πιστώσεων από ΥΠΕΣΔΑ, με αποτέλεσμα τα μέτρα πρόληψης (καθαρισμός δασών, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών κ.α) αναγκαία για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, παραμένουν κενό γράμμα και για αυτήν τη χρονιά.

Σαν να μη φτάνουν αυτά τα προβλήματα, οι πυροσβέστες βλέπουν και τους μισθούς τους – όπως όλων των εργαζομένων – να συρρικνώνονται, ενώ τα οφειλόμενα ρεπό συνεχώς, αυξάνονται χωρίς να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν χρήση.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως το ΚΚΕ στάθηκε κοντά στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στη Πυροσβεστική και στην επίλυση των αιτημάτων τους, όλο το προηγούμενο διάστημα, το οποίο με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή ζήτησε την ουσιαστική κάλυψη τόσο των οργανικών κενών του Σώματος όσο και των κενών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Το ΚΚΕ έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια στην ανάγκη ενός πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα είναι στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κ.α) και είναι αντίθετο στη χρησιμοποίηση συμβασιούχων για την κάλυψη των κενών, για ορισμένο χρόνο.

Τα εγκληματικά σε βάρος του λαού και των αναγκών του συμφέροντα αναπτύσσονται και θεριεύουν διαχρονικά πάνω στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο έδαφος μια πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους της χώρας.

Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο νόμος για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, (fast track) η προωθούμενη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το ζουν κατ’ επανάληψη οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Αυτή η εγκληματική πολιτική αφήνει σχεδιασμένα ανοχύρωτα τα δάση και τους ορεινούς όγκους, έρμαιο των καταπατητών και των επιχειρηματιών συμφερόντων με την αλλαγή χρήσης γης και την εμπορευματοποίησή της.

Είναι στάχτη στα μάτια οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη τάχα χρημάτων. Πρόκειται ξεκάθαρα για ταξική και πολιτική επιλογή. Σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν βρήκαν προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες. Σήμερα τη χρεοκοπία του κράτους και πάλι την πληρώνει ακριβά ο λαός.

Απέναντι σ’ αυτή τη βαρβαρότητα της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων που βιώνει ο λαός μας  και που οι ίδιοι εργαζόμενοι πυροσβέστες ζουν στο πετσί τους ο Γ. Λαμπρούλης κάλεσε να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη συμπόρευσης  με το ταξικό εργατικό – λαϊκό κίνημα με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, προβάλλοντας την ανάγκη για φιλολαϊκές πολιτικές με γνώμονα και οδηγό τις διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις