ΛΑΡΙΣΑ

Γιορτή σταριού στο Ευϋδριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η   γιορτή «Σταριού» στο Μ. Ευύδριο. Την γιορτή συνδιοργάνωσαν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός  Σύλλογος Ευυδρίου σε συνεργασία με τον  ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων.  

Στο χώρο της πλατείας υπήρχε έκθεση παραδοσιακών εδεσμάτων, τα οποία γευτήκαν οι παρευρισκόμενοι ενώ σε όλους σερβιρίστηκε ο πατροπαράδοτος τραχανάς με πρόβειο τον οποίο απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πόπη Γκόβαρη – Ζάντζα αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε τον ΟΠΑΚΠΑ που και φέτος συνέβαλε στην επιτυχή διοργάνωση ενώ δεν απρέλειψε να αναφερθεί και στους χορηγούς της εκδήλωσης.

Αναφερόμενη στην ιστορία του σιταριού η πρόεδρος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Σήμερα γιορτάζουμε για 5η συνεχομένη χρονιά το σιτάρι. Το σιτάρι είναι ένα προϊόν που έθρεψε και συνεχίζει να θρέφει εδώ και εκατομμύρια χρόνια τον άνθρωπο. Από τις πιο πλούσιες οικογένειες ως τις πιο φτωχές.

Από αρχαιοτάτων χρόνων το σιτάρι υπήρξε και υπάρχει μία καλλιέργεια η οποία βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και τα προϊόντα τόπου είναι είδη βασικής ανάγκης στη διατροφή μας. Κάνοντας μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν ας θυμηθούμε όλοι μας πως γινόταν ο θερισμός του σιταριού κατά το μήνα Ιούνιο. Το λεγόμενο θεριστή.

Κατά το θερισμό συγκεντρωνόταν τα στάχυα κατ’ αρχάς σε μικρά δέματα, τα λεγόμενα «χερόβλα» Κατόπιν από πολλά τέτοια χερόβολα γινόταν τα μεγαλύτερα δέματα τα λεγόμενα «χερόβολα». Κατόπιν από πολλά τέτοια «χερόβολα» γινόταν τα μεγαλύτερα δέματα τα λεγόμενα «Δεμάτια» και με τη ζώνη μεταφερόταν στις άκρες των αλωνιών και τοποθετούνταν σε μεγάλους σωρούς, τις γνωστές «θημωνιές». Κατά τον θερισμό του σταριού οι κάτοικοι του χωρίου βιαζόταν να τελειώσει γρήγορα γιατί όπως και στη συγκομιδή του καλαμποκιού φοβόντουσαν την αλλαγή του καιρού. Η εικόνα αυτή βέβαια έχει μεταβληθεί αφού οι μετέπειτα αγρότες έχουν στη διάθεσή τους πλέον σύγχρονα μηχανήματα για την καλλιέργεια της γης». Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δερλός.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με την συνοδεία λαϊκοδημοτικής ορχήστρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε πλούσια λαχειοφόρος.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ρεπορτάζ: Στέφανος Ράγκος / φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις