ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραβεύτηκε η πρώτη ταινία Λαρισαίου ηθοποιού

Ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Άμστερνταμ για το «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση

Γνωστός από το θέατρο και την τηλεόραση ο Λαρισαίος ηθοποιός Διαμαντής Καραναστάσης έκανε τώρα ένα ακόμη βήμα προχωρώντας στη δημιουργία της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Αίμα».

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη ελληνική ταινία, που γυρίστηκε χωρίς καμία κρατική ενίσχυση και γνώρισε διεθνή διοργάνωση καθώς τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ.

Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και παραγωγής.

Ο Λαρισαίος δημιουργός της Διαμαντής Καραναστάσης μίλησε στην «Ε» για την ταινία αυτή λέγοντας ότι «βασίζεται στο κείμενο από το εξαιρετικό θεατρικό έργο της Μαριάννας Κάλμπαρη «ΝΕΟ ΑΙΜΑ» στο όποιο και είχε παίξει.

Από την πρώτη στιγμή που το διάβασε είχε αρχίσει να σχηματοποιείται πολύ έντονα μέσα του η κινηματογραφική εκδοχή του. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε ξεκίνησε την κινηματογραφική διασκευή και στη συνέχεια τη δημιουργία της ταινίας.

Για την τιμητική διάκριση που έτυχε η ταινία είπε ότι «το ειδικό βραβείο επιτροπής στο Άμστερνταμ αλλά και η επιλογή της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, είναι σίγουρα μια δικαίωση στο «μοναχικό» δρόμο που επέλεξε για τη δημιουργία της ταινίας αλλά και για τη διακίνησή της σε Διεθνή Φεστιβάλ, όπου είναι γνωστό ότι απουσία παραγωγού και υποστήριξης, θεωρείται κάποιος «καμένο χαρτί».

Ακόμη ερωτηθείς αν μέσω οικονομικής κρίσης ευνοούνται τέτοιου είδους εγχειρήματα πρόσθεσε ότι «η δημιουργία της ταινίας ξεκίνησε πριν γιγαντωθεί η κρίση. «Δεν γνωρίζω αν στην περίοδο που διανύουμε πια, ευνοούνται τέτοιου είδους παραγωγές. Πιστεύω όμως ότι σε αυτές τις περιόδους η συνένωση δυνάμεων είναι επιβεβλημένη αλλά και αυτονόητη και αυτό είναι που με ωθεί αλλά και στοχοποιεί το επόμενο εγχείρημά μου».

Η ταινία βασισμένη πάνω στο μύθο του Οιδίποδα, παρακολουθεί την πορεία του βασικού ήρωα στην προσπάθειά του να ανοίξει τα μάτια του και να ανακαλύψει το πώς, το πόσο, το τι και το γιατί που κρύβει η αγάπη. Μόνος δρόμος του, η μνήμη…

Ακόμη επιλέχθηκε και είναι η πρώτη ταινία που θα συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου και θα κάνει πρεμιέρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Βίκυ Βολιώτη, Νέστορας Κοψιδάς, ο ίδιος ο δημιουργός Διαμαντής Καραναστάσης, Δώρα Σαμψώνα και Νίκος Παπαβρανούσης.

Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι: Μαριάννα Κάλμπαρη -θεατρικό, κινηματογράφηση -Σίμος Σαρκετζής, μουσική- Σταύρος Γασπαράτος, σχεδιασμός σκηνικών- Χριστίνα Κάλμπαρη , ήχος -Νίκος Τσινές ,Β. σκηνοθέτη- Βιβή Παπαγεωργίου,-μακιγιάζ Μάνια Μουμτζή.

(Εφημερίδα «Ελευθερία»/Σοφία Ορφανιώτη)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις